Zoeken

Al Jazeera adopteert term "Marokkaanse Sahara"

14 januari 2021 - 12:00 - Marokko

©

De in Qatar gevestigde televisiezender Al Jazeera gebruikt voor het eerst de term "Marokkaanse Sahara" in plaats van Westelijke Sahara bij het verstrekken van informatie.

Al Jazeera nam het pro-Marokkaans taalgebruik op in een verslag over het bezoek aan Dakhla van adjunct-staatssecretaris David Schenker van de VS voor het Nabije Oosten en Noord-Afrika. De zender gebruikte ’Marokkaanse Sahara’ in plaats van ’Westelijke Sahara’. "Een persconferentie van de Marokkaanse minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, ter gelegenheid van de opening van een Amerikaanse vertegenwoordiging in de stad Dakhla, in de Marokkaanse Sahara", werd er in het verslag gezegd.

Het is voor het eerst dat Al Jazeera, die altijd een zekere neutraliteit vertoonde met betrekking tot het conflict, de term ’Marokkaanse Sahara’ gebruikt. Deze wijziging in de redactionele lijn kan worden gezien als een nieuwe prestatie van de Marokkaanse diplomatie, aangezien dit één maand komt na de ondertekening van het decreet waarin Amerika de soevereiniteit erkent van Marokko over de Sahara.

De verandering kan ook worden verklaard door de steun van Qatar voor de territoriale integriteit van Marokko. De twee landen hebben sterke diplomatieke banden en toonden herhaaldelijk hun bereidheid om elkaar te blijven steunen bij strategische kwesties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team