Zoeken

Sahara: gaat Europa de Verenigde Staten volgen?

18 januari 2021 - 20:00 - Marokko

©

Steeds meer landen erkennen het Marokkaanse karakter van de Sahara, waaronder de Verenigde Staten. Het is inmiddels meer dan een maand geleden dat de Verenigde Staten dit hebben gedaan. Nu wil de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, dat Europese landen hetzelfde doen door "uit hun gemak zone komen en in de voetstappen te treden van de Verenigde Staten".

Een virtuele conferentie, die afgelopen vrijdag is georganiseerd, bracht veertig landen bij elkaar om te praten over het Marokkaanse voorstel om de Saharaanse provincies een autonomie aan te bieden onder Marokkaans toezicht. Bourita wendde zich met name tot Europa en zei dat ze uit hun gemak zone moeten treden en een gedurfde stap moeten zetten.

Volgens Bourita moet de focus worden gelegd op autonomie als oplossing voor het jarenlange conflict. Hij stelt zegt dat het oude continent uit gemak zegt dat er een procedure is. Bourita zegt dat Marokko een voorstander is van een procedure, al duurt het decennialang. Ook roep hij Europa mee te gaan met de internationale tendens.

"Al twintig jaar zijn de Amerikaanse regeringen voorstander van een autonomie als oplossing," zegt de minister. Opvallend is dat buurland Spanje niet aanwezig was bij de vergadering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team