Zoeken

Volledig decreet Donald Trump voor erkenning Marokkaanse Sahara

13 december 2020 - 19:00 - Wereld

©

Donderdag 10 december gaat de geschiedenisboeken in als de dag waarop Marokko de banden met Israël normaliseerde en de Verenigde Staten formeel de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkenden. Lees hier de tekst van het besluit dat afgelopen donderdag door president Donald Trump is ondertekend:

"De Verenigde Staten bevestigen, zoals verklaard door eerdere regeringen, hun steun aan het voorstel voor autonomie van Marokko als de enige basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het geschil over het grondgebied van de Westelijke Sahara. Daarom erkennen de Verenigde Staten vanaf vandaag de Marokkaanse soevereiniteit over het gehele grondgebied van de Westelijke Sahara en bevestigen zij hun steun voor het serieuze, geloofwaardige en realistische autonomievoorstel van Marokko als de enige basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het geschil over het grondgebied van de Westelijke Sahara.

De Verenigde Staten zijn van mening dat een onafhankelijke Sahrawi-staat geen realistische optie is om het conflict op te lossen en dat echte autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit de enige mogelijke oplossing is. We dringen er bij de partijen op aan om besprekingen aan te gaan en het autonomieplan van Marokko te gebruiken als het enige kader om tot een wederzijds aanvaardbare oplossing te komen. Om vooruitgang in de richting van dit doel te vergemakkelijken, zullen de Verenigde Staten de economische en sociale ontwikkeling in Marokko aanmoedigen, ook op het grondgebied van de Westelijke Sahara, en daartoe een consulaat openen op het grondgebied van de Westelijke Sahara, in Dakhla, ter bevordering van economische en zakelijke kansen voor de regio.

Daarom verklaar ik, Donald J. Trump, President van de Verenigde Staten van Amerika, door middel van de autoriteit die mij is verleend door de Grondwet en de wetten van de Verenigde Staten, hierbij dat de Verenigde Staten erkennen dat het hele grondgebied van de Westelijke Sahara deel uitmaakt van het Koninkrijk Marokko."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team