Zoeken

Duitsland eist besloten bijeenkomst VN-Veiligheidsraad over Sahara

20 december 2020 - 21:37 - Marokko

©

Ook Duitsland keurt het eenzijdige besluit af van de Verenigde Staten om het Marokkaanse karakter van de Sahara te erkennen. Het land dat geen permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad, pleit volgens diplomatieke bronnen in New York voor de organisatie van een besloten bijeenkomst van de Raad over de Sahara-kwestie.

In afwachting van bezwaren van andere leden van de Veiligheidsraad, staat de vergadering al gepland voor maandag. De leden van de Raad zullen tijdens de vergadering achter gesloten deuren worden ingelicht door Rosemary DiCarlo, plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN voor politieke zaken.

De VN-resoluties worden gewoonlijk opgesteld door de Verenigde Staten. Nu Donald Trump de Marokkaanse soevereiniteit van de Sahara heeft erkend, zou het kunnen dat leden van de Veiligheidsraad vragen dat een ander land voor dit dossier de resoluties redigeert.

In zijn verklaring van 11 december bevestigde de Amerikaanse president Donald Trump dat "de Verenigde Staten van mening zijn dat een onafhankelijke Saharaanse staat geen realistische optie is om het conflict op te lossen en dat echte autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit de enige mogelijke oplossing is". De erkenning komt ongeveer een maand voordat hij het Witte Huis verlaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team