Zoeken

Spanje repatrieert 125 migranten die binnenkwamen via rots van Al Hoceima

23 september 2021 - 12:00 - Wereld

©

Maandag kwam er een groep van ongeveer 125 sub-Saharaanse migranten op Spaans grondgebied aan, vanuit de rots van Badis bij Al Hoceima. Inmiddels werden ze naar Marokko gerepatrieerd.

Volgens de NGO Caminando Fronteras, bestond de groep migranten uit meer dan 60 vrouwen, acht kinderen en asielzoekers uit o.a. de Democratische Republiek Congo, Senegal, Mali en Guinee. De Ombudsman stuurde maandag een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin hij het departement van Marlaska opriep om de geldende wetgeving na te leven, die de uitwijzing van deze migranten verbiedt, schrijft El Pais.

Lees ook: Morad (16) na repatriëring vastbesloten om naar Sebta terug te keren

In een video die activiste Helena Maleno, van het collectief Caminando Fronteras, op sociale media heeft geplaatst, zijn migranten te zien die ’s nachts ronddwalen bij één van de ingangen van de rots, terwijl ze "Boza!" ("overwinning!" in de Fulani taal) riepen. De autoriteiten van het gebied waarschuwden het Spaanse leger. De soldaten verleenden de migranten hulp, gaven hen water en noteerden de gegevens van degenen die te kennen hadden gegeven dat zij asiel wensten.

De komst van deze 125 migranten doet denken aan de massale invasie in mei van duizenden migranten in Sebta en Melilla. De grenscontroles zijn in beide steden verscherpt, ondanks de verbetering van de betrekkingen tussen Madrid en Rabat. Sinds 2007 heeft Marokko al 13 miljard euro aan steun ontvangen van de Europese Unie via Spanje, dat het land beschouwt als een prioritaire partner in de strijd tegen illegale immigratie.

Lees ook: Spaanse kerk veroordeelt repatriëring Marokkaanse kinderen

In 2020 namen veel migranten, vooral vrouwen en kinderen, de route vanaf de rots van Al Hoceima, omdat deze veel minder riskant is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team