Zoeken

Algerije zet Marokkanen uit

30 september 2021 - 20:20 - Wereld

©

Algerije heeft op dinsdag 28 september 2021 een veertigtal Marokkaanse migranten uitgezet naar Marokko, via de landsgrens tussen de twee buurlanden die hier uitzonderlijk voor werd geopend. De grens is sinds 1994 gesloten.

Heeft de verbreking van de diplomatieke betrekkingen door Algerije, gevolgen voor Marokkaanse migranten? In een verklaring aan AFP verklaarde Hassane Ammari, hoofd van AEMSV, een vereniging die kwetsbare migranten steunt, dat de Algerijnse autoriteiten een veertigtal migranten aan hun Marokkaanse collega’s hebben overgedragen via de grenspost Zouj Bghal, die hiervoor uitzonderlijk werd geopend. De Marokkaanse autoriteiten hebben een bus gecharterd om de uitgewezen migranten te vervoeren.

Lees ook Adviseur Tebboune roept op tot uitwijzing Marokkanen

De AEMSV had eerder de Algerijnse autoriteiten aangeschreven met de vraag om zeven Marokkaanse migranten vrij te laten op verzoek van hun families, maar tot hun verrassing werden er ongeveer 40 personen uitgewezen. Volgens Hassane Ammari is de Marokkaanse Middellandse Zeekust één van de belangrijkste vertrekpunten voor migranten die Spanje proberen te bereiken, maar verdwaalde boten stranden soms aan op de Algerijnse kust. Hij legt uit dat Marokkaanse migranten ook op Algerijns grondgebied worden gearresteerd terwijl ze vanuit Tunesië of Libië de oversteek naar Europa proberen te maken.

Lees ook: Algerije dreigt met nieuwe maatregelen tegen Marokko

De grensovergang Zouj Bghal is sinds 1994 gesloten en werd, ruim een maand na de verbroken diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije, uitzonderlijk geopend. Op 22 september hebben de Algerijnse autoriteiten een nieuwe maatregel tegen Marokko genomen, namelijk de sluiting van het Algerijnse luchtruim voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen en voor vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers. Volgens de Algerijnse diplomaat Amar Belani, speciaal gezant voor de Sahara-kwestie, zou zijn land nog extra maatregelen kunnen nemen tegen Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team