Zoeken

Spanje rechtvaardigt steun aan Marokko

7 juli 2021 - 17:00 - Wereld

©

De extreemrechtse partij Vox roept de Spaanse regering op om de 30 miljoen euro aan steun, die de ministerraad naar aanleiding van de migratiecrisis in Sebta heeft goedgekeurd, niet naar Marokko over te maken. De steun was bedoeld om de capaciteiten van de Marokkaanse politie te versterken, om illegale immigratie beter te kunnen bestrijden.

Vox is het niet eens met de regering van Pedro Sanchez, die toestemming heeft gegeven voor de toekenning van deze fondsen aan de Marokkaanse politie. De partij beschuldigt de Marokkaanse politie ervan medeplichtig te zijn aan de "invasie" van migranten in Sebta op 17 en 18 mei. In een reeks vragen aan de regering, eiste de extreemrechtse partij om inzicht te krijgen in het totale bedrag van de Spaanse steun voor politiële samenwerking met Marokko.

Lees ook: Grenspolitie: Spanje steunt Marokko ondanks conflict

In antwoord hierop bevestigde de Spaanse regering het bedrag van 30 miljoen euro dat door de ministerraad werd goedgekeurd, maar liet ook weten dat "er nog geen betaling heeft plaatsgevonden". De regering benadrukte het "preventieve" karakter van de samenwerking met Marokko en andere landen van herkomst en doorreis van migranten. "De hulp is bedoeld om de politiediensten van deze landen beter in staat te stellen de illegale immigratie en de mensenhandel te bestrijden", aldus de Spaanse regering.

Anderzijds vermeed de regering een antwoord te geven op de vraag van Vox, die wilde weten of er diplomatieke stappen zijn ondernomen bij de Amerikaanse autoriteiten met betrekking tot de crisis met Marokko. De uitvoerende macht heeft geantwoord dat er een constante dialoog is de Amerikaanse autoriteiten.

Bladna.nl