Zoeken

Grenspolitie: Spanje steunt Marokko ondanks conflict

6 juli 2021 - 19:40 - Wereld

©

Enkele dagen na de massale binnenkomst van migranten in Sebta op 17 en 18 mei, heeft Spanje de aankoop van 98 warmtebeeldcamera’s voor Marokko afgerond. Spanje is ook van plan 90 quads aan te schaffen om de Marokkaanse veiligheidstroepen aan de grenzen te versterken.

Ondanks de ernstige diplomatieke crisis die ontstaan is na de opname van Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño en de migratiecrisis die daarop volgde met de massale komst van migranten in Sebta, blijft Spanje Marokko steunen in de strijd tegen illegale immigratie. Op 28 mei, enkele dagen na de crisis in Sebta, heeft Spanje de procedure voor de aankoop van 98 warmtebeeldcamera’s met groot bereik voor Marokko afgesloten, voor een bedrag van meer dan 6,5 miljoen euro. Madrid bestudeert momenteel de offertes die door particuliere ondernemingen zijn ingediend voor de aankoop van 90 quads voor Marokko, waarvan 30 automatische quads. Deze aankoop zal volgens Vozpópuli 8 miljoen euro kosten.

Lees ook: Europees migratiedebat levert domper op voor Spanje

Spanje doet deze aankopen in het kader van het programma ter ondersteuning van het grens- en migratiebeheer in Marokko, dat gefinancierd wordt uit een trustfonds voor urgenties van de Europese Unie voor Afrika. Daarmee zijn in de afgelopen twee jaar reeds 220 terreinvoertuigen, 36 vrachtwagens en vijf boten voor Marokko ter beschikking gesteld.

Naast deze aankopen heeft het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken de Marokkaanse veiligheidsdiensten aan de grenzen voorzien van materiaal om de migratiestromen beter te kunnen controleren. Sinds 2007 is in dit kader bijna 40 miljoen euro steun verstrekt aan Marokko uit Spaanse begrotingsmiddelen. In 2017 werden een terreinwagen, drie quads, tien nachtkijkers en vijf draagbare gasanalysatoren geschonken aan de Marokkaanse politie en in 2018 nog eens 75 terreinwagens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team