Zoeken

Spanje ontkent opschorting van politiesamenwerking met Marokko

27 mei 2021 - 19:40 - Wereld

©

Spanje "zet zijn samenwerking met Marokko voort" in de strijd tegen immigratie, zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken woensdag in antwoord op een vraag van volksvertegenwoordigers over de diplomatieke crisis met Marokko, na de massale aankomst van Marokkaanse migranten in Sebta begin vorige week.

"De crisis met Marokko heeft niet geleid tot een opschorting van de samenwerking tussen onze twee landen," zei de Spaanse minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken woensdag in reactie op opmerkingen van parlementslid Ignacio Gil Lázaro van de extreemrechtse Vox-partij, die de "invasie" van Marokkaanse migranten in Sebta veroordeelde. "U gaat zelfs zo ver dat u Luna, de vrijwilligster van het Rode Kruis die een migrant omhelsde en troostte, op sociale netwerken aanvalt, terwijl ze gewoon de waarden verdedigde die ons allemaal beter maken", klaagde Grande-Marlaska in zijn antwoord. Hij voegde eraan toe dat de staat blijft toezien op de verdediging van de grenzen en de mensenrechten. Grande-Marlaska betreurt ook de "slechte grap" van Vox op sociale netwerken en vraagt Gil Lázaro "zijn informatiebronnen te verruimen" en niet langer van elke situatie gebruik te maken om "kritiek te leveren op de regering".

ERC-afgevaardigde María Carvalho Dantas stelde van haar kant de regering vragen over het "geweld" van de politie waarvan migranten in het algemeen slachtoffer zijn en over het gebrek aan bescherming van de minderjarige migranten die massaal in Sebta zijn aangekomen. In zijn antwoord verzekerde Grande-Marlaska dat de politie in Sebta is versterkt en dat er voor minderjarigen en kwetsbare groepen een mechanisme is ingesteld voor de onmiddellijke terugkeer van personen die geen recht op asiel hebben.

Dit "snelle, gecoördineerde, doeltreffende en energieke optreden ter verdediging van onze grenzen en de democratische waarden en rechten van allen", werd tastbaar naar aanleiding van de redding van een baby door een duiker van de Guardia Civil, benadrukte Grande-Marlaska. Hij verzekerde dat "iedereen in de zaal, behalve Vox, het werk erkent dat verzet werd door de staatsveiligheidstructuren, de strijdkrachten, het Rode Kruis en burgerorganisaties, ter verdediging van grenzen en rechten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team