Zoeken

Spanje: rechter vernietigt ontslag Hirak activist door Chaabi bank

9 juli 2023 - 20:30 - Marokko

©

Jaouad Ballahsan, destijds directeur van het Chaabi Bank filiaal in Madrid, werd in 2017 ontslagen omdat hij had deelgenomen aan een demonstratie om de Hirak-beweging in de Rif te steunen. De rechtbank heeft zijn ontslag nu ongeldig verklaard.

Het Constitutioneel Hof heeft unaniem besloten om gelijk te geven aan Jaouad Ballahsan, die zijn werkgever, Chaabi Bank, had aangeklaagd omdat hij ontslagen was na zijn deelname aan een pro-Hirak demonstratie in Madrid. Zijn ontslag is ongeldig omdat het het recht op ideologische vrijheid schendt in verband met de rechten op vrijheid van meningsuiting en samenkomst, aldus het vonnis.

Lees ook: Rif Hirak, pijnlijke herinnering voor de Marokkanen

El Confidencial meldt dat de arbeidsrechtbank van Madrid het ontslag in juli 2018 al ongeldig en nietig had verklaard, en Chaabi Bank bevel had gegeven om Jaouad Ballahsan terug in dienst te nemen als directeur en hem alle salarissen te betalen die hij zou hebben ontvangen als hij niet was ontslagen, plus een schadevergoeding van 6292 euro voor de geleden morele schade. Chaabi Bank, eigendom van de Marokkaanse staat, ging in beroep tegen deze uitspraak bij het hooggerechtshof van Madrid, dat oordeelde dat Ballahsan het vertrouwen had geschonden en contractbreuk had gepleegd.

De directrice van Chaabi Bank Spanje bekende in 2018 voor de rechter dat ze van het hoofdkantoor van de bank in Rabat, opdracht had gekregen om onderzoek te doen naar Jaouad Ballahsan nadat bekend was geworden dat hij aan de demonstratie in Madrid had deelgenomen.

Lees ook: Sofyan Amrabat uitstekend ondanks uitschakeling Manchester United

Het besluit van afgelopen vrijdag van het Constitutioneel Hof is een overwinning voor veel Riffijnen. "Er zijn mensen in de gevangenis voor het liken van een foto op sociale media. Dit ontslag heeft me veel pijn gedaan. Ik was zeven maanden depressief...", vertelt Ballahsan, die plots zonder inkomen kwam te zitten en overleefde dankzij de steun van zijn familie en vrienden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team