Zoeken

Rif Hirak, pijnlijke herinnering voor de Marokkanen

8 december 2022 - 16:00 - Marokko

©

Ahmed Zafzafi is de vader van Nasser, een sleutelfiguur in de Rifopstand die de Marokkaanse staat in 2016 aan het wankelen bracht. Hij blikt terug op de protestbeweging en de sociale en politieke eisen waardoor zijn zoon sinds 2017 in de gevangenis zit.

Nasser Zafzafi was de leidende figuur van de ’Hirak Rif’, een volksbeweging die in 2016 in het noorden van Marokko ontstond. Hij werd op 29 mei 2017 gearresteerd wegens "het in gevaar brengen van de binnenlandse veiligheid van de staat" en in 2018 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tijdens zijn gevangenschap zou hij zijn onderworpen aan martelingen, politiegeweld en andere vormen van mishandeling. Amnesty International riep op tot een onvoorwaardelijke vrijlating en veroordeelde de schendingen.

Lees ook: België verbiedt mars van Riffijnen in Molenbeek

De protestleider organiseerde wekelijkse bijeenkomsten waar hij de mensen aanmoedigde de strijd niet op te geven. Hij zou zwaar boeten voor zijn moed. "Op 26 mei braken ze onze deur open, maar hij was ondergedoken. De Gerechtelijke Politie (BNPJ) kon hem op 29 mei om 6 uur ’s ochtends arresteren. Ze namen hem mee in een helikopter en martelden hem tot hij in de gevangenis van Casablanca was," zegt Ahmed.

De dood van Mouhcine Fikri, een visverkoper die werd verpletterd in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn door de autoriteiten in beslag genomen goederen terug te krijgen, heeft de volksbeweging (Hirak) in de Rif op gang gebracht. Zijn dood bracht een brede protestbeweging op gang tegen het beleid van marginalisering van de Rif-regio en haar bevolking.

Lees ook: Rif-activist krijgt vier jaar cel voor beledigen Mohammed VI

"Sinds die dag ging hij de straat op en nam deel aan vreedzame demonstraties in Al Hoceima," zegt de vader van Nasser. "Ik zou niet zeggen dat Nasser een leider of een baas was, maar hij slaagde erin de Hirak een grotere betekenis te geven." Nasser kijkt nog tegen 15 jaar gevangenisstraf aan, en "lijdt aan drie chronische ziekten [...] en heeft ook ademhalingsproblemen," betreurt Ahmed, die trots is op zijn zoon die vocht voor "meer waardigheid, respect en aandacht voor de Riffijnen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team