Zoeken

Spanje: migratiestromen dalen na verandering Sahara-standpunt

10 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

De massale toestroom van migranten uit Marokko naar Spanje is in de maand maart afgenomen. Het is ook de maand waarin Spanje zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

In de tweede helft van maart, nadat Pedro Sanchez een brief stuurde naar Koning Mohammed VI om zijn steun te betuigen aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, zijn er slechts 375 migranten op de Canarische Eilanden aangekomen, tegenover 2302 in februari en 3194 in januari, meldt La Vanguardia.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

De krant schrijft dat er in de eerste twee maanden van 2022, in totaal 7319 migranten (4202 in januari en 3117 in februari), voornamelijk Marokkanen, in Spanje zijn aangekomen. In dezelfde periode in 2021 waren dat 4226 mensen, een stijging van 73%. "Het beheer van migratiestromen en grenscontrole was één van de hoekstenen van de overeenkomst die Spanje ertoe bracht zijn standpunt over de Sahara te wijzigen," vertelt een bron dicht bij de onderhandelingen aan dezelfde media. Hij hekelt het feit dat Marokko migratie gebruikte "als een drukmiddel" op Spanje.

Lees ook: Marokko-Spanje: een "historisch moment" volgens Sanchez

Het migratievraagstuk is zo fundamenteel dat zelfs op het hoogtepunt van de crisis de samenwerking tussen de twee landen op het gebied van migratie werd gehandhaafd, aldus een Spaanse regeringsbron. De Spaanse premier, die donderdag Marokko bezocht, heeft in zijn brief aan Mohammed VI de wil geuit om samen te werken aan een beter "beheer van de migratiestromen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team