Zoeken

Felipe VI op de hoogte van onderhandelingen over Sahara?

26 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Spaanse koning Felipe VI schijnt niet betrokken te zijn geweest bij de onderhandelingen met Koning Mohammed VI, die tot de wijziging van het Spaans standpunt over de Sahara hebben geleid. Premier Pedro Sanchez, die leiding geeft aan het buitenlands beleid van het land, heeft zich over die verantwoordelijkheid ontfermd.

Ondanks de goede betrekkingen tussen het Spaanse en het Marokkaanse koningshuis, heeft Koning Felipe VI zich niet gemengd in de onderhandelingen met Marokko die geleid hebben tot het Spaanse besluit om het autonomieplan voor de Sahara te steunen, meldt Vozpópuli. De krant benadrukt dat het buitenlands beleid van Spanje, volgens geraadpleegde bronnen in het Spaanse koningshuis, het constitutionele prerogatief is van de regering.

Lees ook: Volledige brief van Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI

Het is niet duidelijk of premier Pedro Sanchez koning Felipe VI op de hoogte heeft gebracht van de brief die hij aan Mohammed VI heeft gestuurd en waarin hij duidelijk de steun van Spanje uitspreekt voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Het paleis van Moncloa wil niet bevestigen dat Sanchez de koning op de hoogte heeft gebracht van zijn uitwisselingen met Mohammed VI en ook bronnen op het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen niet te weten of die informatie ter kennis van de Spaanse koning is gebracht.

Alles wijst erop dat Felipe VI niet op de hoogte is gebracht van dit belangrijke besluit en dat is zeer ongebruikelijk, zeggen diplomatieke bronnen. Dit soort mededelingen vinden gewoonlijk plaats tussen regeringen of koningshuizen. Dezelfde bronnen herinneren eraan dat Sanchez eind 2020 contact heeft opgenomen met zijn Marokkaanse tegenhanger om een bezoek aan Marokko vast te leggen in 2021, maar dat bezoek is er nooit gekomen door onder meer de komst van Polisario-leider Brahim Ghali naar Spanje.

Lees ook: Spaanse minister van Buitenlandse Zaken in Rabat verwacht

Pedro Sanchez nam dus het risico om rechtstreeks met Koning Mohammed VI te onderhandelen. In zijn brief van 14 maart heeft hij de monarch laten weten dat Spanje een nieuwe relatie wil opbouwen, gebaseerd op wederzijds respect, de eerbiediging van overeenkomsten om crisissen tussen beide landen te voorkomen, alsook de versterking van de samenwerking bij het beheer van de migratiestromen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en het verkeer van personen en goederen weer volledig normaal te laten verlopen. Al deze onderwerpen zullen op de agenda staan van het volgende bezoek van minister Albares van Buitenlandse zaken aan Rabat op 1 april.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team