Zoeken

Washington speelde rol in verandering Spaans standpunt over Sahara

6 april 2022 - 15:40 - Wereld

©

Sedert enkele maanden zijn de contacten tussen de Verenigde Staten en Spanje enerzijds en Marokko anderzijds geïntensiveerd. Dit wijst erop dat de Marokkaanse autoriteiten op de achtergrond hebben gehandeld om het Spaanse standpunt over de Sahara te wijzigen.

Premier Pedro Sanchez rechtvaardigde zijn besluit om het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen door te zeggen dat hij slechts het voorbeeld volgde van de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Deze landen hadden eerder de soevereiniteit van Marokko over het gebied erkend.

Lees ook: Sahara: Rusland steunt Polisario tegen Marokko

Op 18 januari verklaarde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Washington, dat de twee landen "waren overeengekomen hun krachten te bundelen om dit conflict, dat al veel te lang aansleept, op te lossen".

Wendy Sherman, assistent-staatssecretaris van de Verenigde Staten, die op 7 maart Madrid bezocht, wisselde eveneens van gedachten met minister Albares. Een week later stuurde premier Pedro Sanchez een brief aan Koning Mohammed VI waarin hij zijn steun betuigde voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Ook verklaarde hij zich bereid een nieuwe fase in de betrekkingen met het koninkrijk in te luiden. In zijn recente optreden voor het Congres ontkende Albares echter de Sahara-kwestie te hebben besproken met de Amerikaanse onderminister.

Volgens Publico was de reis van Anthony Blinken vorige week, die hem naar Madrid, Rabat en Algiers bracht, overtuigend genoeg voor de rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij het veranderen van het standpunt van Spanje over de Sahara. In Marokko heeft Blinken opnieuw zijn steun uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan. Voormalig president Donald Trump erkende immers in december 2020 de soevereiniteit van het koninkrijk over het grondgebied, en zijn opvolger Joe Biden heeft dat besluit niet teruggedraaid.

Lees ook: Sahara: Spanje kiest volgens Sanchez weg van realpolitik

Volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betekent het besluit van Spanje om het Marokkaanse autonomieplan te steunen "niet dat autonomie de enige optie is die bestaat en dat deze moet worden afgedwongen. Wij menen dat het de meest realistische optie is, wat betekent dat er verschillende mogelijkheden zijn. Dit besluit betekent ook niet dat we het Polisario in de steek laten". In dit verband werd erop gewezen dat Spanje de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura, steunt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team