Zoeken

Marokko-Spanje: een "historisch moment" volgens Sanchez

8 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

Pedro Sanchez, voorzitter van de Spaanse regering, heeft tijdens een bezoek aan Marokko gesproken over de nieuwe dynamiek in de samenwerking met het koninkrijk en over het herstel van de bilaterale betrekkingen.

Tegenover de pers juichte Sanchez het "historische moment" toe. "Spanje en Marokko zijn twee buurlanden, vrienden en partners, wat het strategische karakter van hun bilaterale betrekkingen verklaart", benadrukte hij. Daarbij benadrukte hij dat de versteviging van de onderlinge samenwerking voor beide landen gunstige gevolgen zal hebben.

Lees ook: Officieel: bootverkeer tussen Marokko en Spanje wordt hervat

Volgens hem zijn zij het tijdens de audiëntie met de Koning eens geworden "over een duidelijke roadmap die het mogelijk maakt om aangelegenheden van gemeenschappelijk belang op eensgezinde wijze te regelen, in een geest van normaliteit en goed nabuurschap, zonder enige ruimte voor eenzijdige acties".

Het bezoek heeft beide partijen tevens in staat gesteld gemeenschappelijke standpunten in te nemen. Het gaat hier om de volledige normalisering van het verkeer van personen en goederen, dat op ordelijke wijze zal worden hersteld, het onmiddellijke en geleidelijke herstel van de zeeverbindingen voor passagiers tussen beide landen tot aan de openstelling van alle verbindingen, en de voorbereiding van de operatie Paso del Estrecho/Marhaba, zo benadrukte hij.

Sanchez sprak ook over de volgende bijeenkomst van de permanente Spaans-Marokkaanse werkgroep inzake migratie en over de oprichting van andere werkgroepen op onder meer economisch, energie-, sport-, cultureel en infrastructuurgebied. De resultaten van de activiteiten van deze werkgroepen zullen worden voorgelegd aan de vergadering op hoog niveau, die voor het eind van het jaar is gepland, zei hij.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

"Wij beginnen deze nieuwe fase in de betrekkingen tussen Spanje en Marokko met hoop en verantwoordelijkheid, omdat zij concreet zal bijdragen tot het waarborgen van de belangen, de stabiliteit en de integriteit van onze beide landen", besloot Pedro Sanchez.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team