Zoeken

Sahara: Polisario blijft druk uitoefenen op Spanje

15 mei 2022 - 10:50 - Wereld

©

Abaulah Arabi, de vertegenwoordiger van het Polisario-front in Spanje, heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez verzocht om een rectificatie van het Spaanse standpunt inzake de Sahara en om een verduidelijking van het begrip "territoriale integriteit" van Marokko, dat hij gebruikte in zijn brief van 14 maart aan Koning Mohammed VI.

Abaulah Arabi zei dit tijdens de XXVI Conferentie "Vrede en vrijheid voor het Saharawi-volk" afgelopen zaterdag. Het evenement werd gehouden in het Parlement van La Rioja, met de deelname van alle regionale parlementariërs van het land. Het initiatief had tot doel steun te mobiliseren voor de zelfbeschikking van de Sahara, aldus EFE.

Lees ook: Polisario wil Russische raketten inzetten tegen Marokko

Het Polisario-front eist dat Sanchez uitlegt "wat hij bedoelt met de territoriale integriteit van Marokko" waarnaar hij verwijst in zijn brief aan Koning Mohammed VI, waarin hij de steun van Spanje uitspreekt voor het Marokkaanse autonomieplan, aldus Arabi. Hij vraagt Sanchez te preciseren of het gaat om de internationaal erkende Marokkaanse grenzen of die met inbegrip van de Sahara.

"De ommezwaai van de Spaanse regering is door bijna alle nationale en regionale overheden verworpen, omdat het besluit in strijd is met het internationaal recht en omdat het eenzijdig werd genomen door Sanchez, zonder een raadpleging van het parlement," zegt Arabi. Volgens hem sluit dit nieuwe standpunt van Spanje automatisch uit dat het land bemiddelt in het conflict in de Sahara, om te zoeken naar een oplossing waarin rekening wordt gehouden met het internationaal recht.

Lees ook: Marokko bij landen met grootste waterschaarste in 2040

Volgens de Sahrawi-woordvoerder in Spanje veranderd het besluit van de Spaanse regering om het Marokkaanse autonomieplan te steunen, niets aan de politieke en juridische status van de Sahara, die volgens het internationale recht een "bezet" gebied blijft. Arabi riep op om "de strijd op vreedzame wijze en met dezelfde vastberadenheid voort te zetten tot het einddoel wordt bereikt, namelijk de bevrijding van het Saharawi-volk".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team