Zoeken

Spanje en Marokko bereiden zich voor op Operatie Marhaba 2022

2 mei 2022 - 11:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje en Marokko pakken nu al stevig door, om van de organisatie van Operatie Marhaba 2022 een succes te maken, nadat de actie twee jaar achter elkaar werd afgelast. Delegaties van beide landen zullen deze week in Rabat bijeenkomen om de voorbereidingen van de operatie te bespreken, die zeer belangrijk is voor de Spaanse havens en voor de Marokkanen in Europa.

Na de hervatting van het passagiersvervoer over zee sinds half april, maken Spanje en Marokko nu al werk van de organisatie van Operatie Marhaba 2022. Delegaties van beide landen komen deze week in Rabat bijeen, om zich voor te bereiden op de operatie die in 2020 en 2021 werd afgelast vanwege de coronacrisis en een diplomatieke crisis, meldt Huffington Post.

Lees ook: Haven Nador paraat voor operatie Marhaba 2022

Spanje zet dit jaar 14.870 agenten in voor de transitoperatie, zowel van de nationale politie als van de Guardia Civil. Deze cijfers kwamen aan bod tijdens een eerste werkvergadering die vrijdag is gehouden, om de veiligheidsregelingen voor de operatie te bestuderen. De vergadering werd voorgezeten door de ondersecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Isabel Goicoechea, die op donderdag 5 mei ook de Spaanse delegatie naar Rabat zal leiden.

Operatie Marhaba 2022 omvat een vlootplan, provinciale coördinatieplannen, plannen voor elk van de deelnemende havens, veiligheids- en verkeersplannen, alsmede maatregelen op het gebied van gezondheid en sociale bijstand, met het oog op de coronapandemie. De actie wordt reeds sinds 1986 georganiseerd en biedt Marokkanen uit Europa de mogelijkheid om via Spaanse havens naar Marokko te reizen om er hun zomervakantie door te brengen.

Lees ook: Marokko-Spanje: zoekopdrachten naar veerboten verdrievoudigd

Operatie Transit vindt in principe elk jaar plaats tussen 15 juni en 15 september. Het aflassen van de actie in 2020 en 2021 had enorme verliezen voor Spanje tot gevolg. Het verlies wordt geraamd op bijna 1,5 miljard euro en ongeveer 4000 banen. In 2019 maakten 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen gebruikt van Operatie Marhaba.

Bladna.nl