Zoeken

Spanje: Marokkaan verliest familie op zee

11 november 2021 - 17:00 - Wereld

©

Zakaria, een jonge Marokkaan die in Baskenland woont, verloor verschillende leden van zijn familie op zee. Zijn broer, zus, zwager en nichtje, behoren tot de 31 slachtoffers van de boot die in Kaapverdië werd teruggevonden met drie lichamen aan boord.

De Kaapverdische autoriteiten hebben op 30 oktober de ontdekking gemeld van een boot met drie lichamen in een vergevorderde staat van ontbinding op het strand van Djeu de Merca, gelegen in de gemeente Ribeira Brava. De lichamen zijn vermoedelijk die van drie Marokkanen tussen 19 en 48 jaar oud.

Lees ook: Marokkaan in Spanje verliest vrouw en zoon op zee

De boot vertrok met 31 personen aan boord op 23 september uit de haven van Dakhla naar de Canarische Eilanden. De broer, zus, zwager en nicht van de 27-jarige Zakaria, die sinds 11 maanden in Baskenland woont. Hij ging zelf ook met een patera naar de Canarische Eilanden en weet dus dat de reis drie tot vier dagen in beslag neemt. Toen hij een paar dagen lang niets van zijn familie hoorde, begon hij zich zorgen te maken. Hij vreesde het ergste. "We wisten eigenlijk al dat ze dood waren, maar we konden het niet aanvaarden omdat we geen bewijs hadden," vertelde hij aan Naiz.

Zakaria benaderde tevergeefs alle mogelijke instanties (Rode Kruis, advocaten, politie, NGO’s of Canarische autoriteiten) om informatie te verkrijgen over de boot waar zijn familieleden op zaten. "We klopten aan op elke deur om te weten te komen of onze familieleden nog leefden of niet. We kregen enkel steun van groepen, maar niet van instellingen". Hij riep daarom ook op tot de oprichting van een dienst die zich ontfermt over de familieleden van vermiste personen.

Lees ook: Familie van op zee vermiste Morad wanhopig

De Kaapverdische autoriteiten hebben na de controle van de identiteitsdocumenten van de slachtoffers eindelijk bevestigd dat de gevonden boot inderdaad dezelfde is die op 23 september uit Dahkla is vertrokken. Na een angstige maand kreeg Zakaria bevestiging van de informatie waar hij bang voor was. Zijn familieleden zijn op zee overleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team