Zoeken

Canarische Eilanden bezorgd over Marokkaanse olie-exploratie in Sahara

30 november 2021 - 17:00 - Wereld

©

Marokko heeft onlangs een overeenkomst gesloten met een Israëlisch bedrijf voor de olie-exploratie in een gebied ten zuiden van de Canarische Eilanden, tussen Dakhla en de grens met Mauritanië. En er zijn ook vergunningen verleend aan het Italiaanse bedrijf ENI en aan een Qatarese groep, voor olie-exploratie voor de kust van Fuerteventura en Lanzarote.

Het Marokkaanse staatsbedrijf voor aardolie en mijnen ONHYM, heeft vorige maand een overeenkomst gesloten met een Israëlisch bedrijf om naar olie en gas te zoeken in de Saharaanse wateren, ten zuiden van de Canarische Eilanden, tussen Dakhla en de grens met Mauritanië.

Lees ook: Marokko: olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische Eilanden

Het is niet de eerste keer dat Marokko in Saharaanse wateren gaat verkennen. Tussen december 2014 en februari 2015 heeft het Amerikaanse bedrijf Kosmos Energy exploratie-werkzaamheden uitgevoerd in Boujdour Offshore, zo’n 200 kilometer ten zuiden van de Canarische Eilanden. Terzelfder tijd was het bedrijf Repsol bezig met verkenningen ten oosten van Fuerteventura en Lanzarote. Maar de hoeveelheid gevonden olie waren elke keer onvoldoende om een commerciële exploitatie te starten.

Het Polisario-front heeft kritiek op de door Marokko aangevraagde verkenningen in de wateren van de Sahara en zegt dat dit een poging is tot de "illegale bezetting" van de Sahara door het koninkrijk. Ook de Canarische Eilanden zijn niet blij met de exploratie. Anselmo Fariña, professor en lid van de Vereniging van Vrienden van het Saharawi-volk van de Canarische Eilanden, is van mening dat de exploraties die ONHYM met Ratio Petroleum uitvoert "illegaal" zijn, aangezien Marokko "geen soevereiniteit heeft over de wateren die toebehoren aan de Sahrawi Arabische Democratische Republiek".

Marokko heeft volgens Fernando Ríos Rull, hoogleraar Constitutioneel Recht, Politieke Wetenschappen en Rechtsfilosofie van de Universiteit van La Laguna, geen soevereiniteit over deze wateren. Dit blijkt uit de nietigverklaring door het Europese Hof van de visserijovereenkomst die betrekking heeft op de Sahara. Door hiervoor te kiezen probeert Marokko "een erkenning van zijn soevereiniteit over de Sahara af te dwingen, zoals de Verenigde Staten onder Trump hebben gedaan", merkt Fariña op.

Lees ook: Polisario verzet zich tegen olie-overeenkomst Marokko-Israël

"Vanuit een milieuperspectief is de exploratie ook schadelijk voor de Canarische Eilanden," voegt Ríos Rull eraan toe. Marokko heeft zijn overeenkomst met het Italiaanse bedrijf Ente Nazionale Idrocarburi (ENI) vernieuwd, om olieboringen uit te voeren in het Tarfaya Offshore blok Shallow, tussen de regio Agadir en de Sahara. "De Canarische Eilanden zijn niet voorbereid op een olieramp, laat staan een olieramp uit een derde land," zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team