Zoeken

Marokkaan vervolgd voor dood 14 mensen in Spanje

20 augustus 2021 - 12:00 - Wereld

©

Een 43-jarige Marokkaanse migrant is op Gran Canaria gearresteerd nadat hij werd geïdentificeerd als de vermoedelijke eigenaar van een rubberboot die een groep van 47 migranten vervoerde, waarvan er 14 op zee zijn omgekomen. Hij wordt vervolgd voor doodslag.

De verdachte zou het vervoer van de migranten hebben georganiseerd, samen met één van de opvarenden die onderweg zijn overleden. Nadat de groep drie nachten in de woestijn had doorgebracht met weinig voedsel en water, gingen zij aan boord van de boot. Die kwam zonder brandstof te zitten en verloor zijn koers op 600 kilometer van Gran Canaria, meldt EFE. Negen van hen stierven van honger en dorst, maakt de Spaanse politie bekend via een verklaring.

Lees ook: Boot met migranten kapseist voor kust Marokko, 42 doden

Twee politieboten vonden het vaartuig op 10 augustus, na een zoektocht van ruim twee weken. In die periode zijn vier migranten verdronken. Een andere migrant, een vrouw, overleed terwijl ze wachtte om per vliegtuig te worden afgevoerd naar een ziekenhuis.

Na de redding van de overlevenden stelde de Spaanse politie een onderzoek in dat leidde tot de identificatie van de vermeende eigenaar van de boot en uiteindelijk ook tot zijn arrestatie. De 43-jarige Marokkaan, die in een migrantencentrum op Gran Canaria verblijft, wordt vervolgd voor het smokkelen van migranten en doodslag.

Lees ook: Agenten gewond tijdens binnendringen van migranten in Melilla

De verdachte is ter beschikking gesteld van het parket, dat zijn hechtenis heeft bevolen. Verschillende lichamen werden na het onderzoek geïdentificeerd en de familieleden van de slachtoffers werden geïnformeerd over hun overlijden.

Bladna.nl