Zoeken

Spanje: snelweg A-1 blijft leeg zonder wereld-Marokkanen

5 juli 2021 - 19:20 - Wereld

©

De Spaanse snelweg A-1 die Baskenland doorkruist is voor het tweede jaar op rij nagenoeg leeg tijdens de zomermaanden. Omdat de Spaanse havens ook dit jaar zijn uitgesloten van Operatie Marhaba ontbreken de wereld-Marokkanen die normaal gesproken via deze snelweg naar het zuiden van Spanje reizen.

De regering van Baskenland heeft haar hoop nu gevestigd op wereld-Marokkanen die vanuit Spanje en Portugal via de A-1 naar de Franse haven in Sète en de Italiaanse haven in Genua zullen reizen. Vanuit deze havens is het voor de Marokkaanse diaspora nog wel mogelijk om per veerboot naar Marokko te reizen. De bedrijven die langs de snelweg A-1 liggen zouden moeten profiteren van het verkeer dat via deze route het land zal verlaten, in plaats van het verkeer dat voor de coronaviruspandemie via deze weg juist nog het land binnen kwam.

Lees ook: Spanje: lege snelwegen door uitsluiting van Operatie Marhaba 2021

Wereld-Marokkanen die per veerboot vanuit Sète en Genua naar Marokko afreizen dienen zich aan boord van de veerboten te houden aan de sanitaire maatregelen en zijn verplicht om een negatieve PCR-test te tonen voordat ze aan boord kunnen gaan. Als extra gezondheidsmaatregel is het voor passagiers verplicht om ook op de veerboot een PCR-test af te laten nemen.

Sinds de heropening van de Marokkaanse grenzen op 15 juni hanteert het koninkrijk een systeem van twee lijsten van landen die worden aangemerkt als veilige en onveilige landen. Op de A-lijst staan de landen waarin de verspreiding van het coronavirus voldoende onder controle is. Daarnaast is er de B-lijst van landen waarin de epidemiologische situatie zorgwekkend is of waar het aan betrouwbare gegevens over deze situatie ontbreekt. Elke twee weken wordt er geëvalueerd of landen moeten worden aangemerkt als veilig of onveilig. Momenteel staan alle landen van de Europese Unie (EU) behalve Litouwen op de A-lijst.

Om het tijdens deze aangepaste editie van Operatie Marhaba voor de Marokkaanse diaspora makkelijker te maken om alsnog naar Marokko te reizen, heeft luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc op instructie van Koning Mohammed VI zijn ticketprijzen verlaagd. Ook biedt de luchtvaartmaatschappij 11 nieuwe lijnvluchten aan tussen Europese en Marokkaanse steden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team