Zoeken

Marhaba 2021: Spanje "respecteert" beslissing van Marokko

11 juni 2021 - 17:40 - Wereld

©

De Spaanse regering heeft gereageerd op het besluit van Marokko om voor het tweede jaar op rij Operatie Marhaba te annuleren wegens gezondheidsredenen. Opvallend genoeg zullen er deze zomer wel veerboten vanuit Italië en Frankrijk vertrekken.

Zondag heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten dat wereld-Marokkanen net als vorig jaar alleen gebruik kunnen maken van de veerdiensten die vertrekken vanuit de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië. "Dit is een beslissing die we respecteren en die valt in een context van een pandemie waarin de veiligheid moet worden geoptimaliseerd", verklaren Spaanse diplomatieke bronnen aan persbureau Europa Press. Wereld-Marokkanen die per veerboot af willen reizen naar Marokko moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 48 uur oud is.

Operatie Marhaba maakt het al 36 jaar mogelijk voor wereld-Marokkanen om via Spanje naar Marokko af te reizen om daar vakantie te vieren. Tijdens de laatste editie in 2019 zijn er meer dan 3,3 miljoen mensen en 760.000 voertuigen via Spanje in het koninkrijk aangekomen.

Lees ook: Spaanse Marokkanen boos over annulering Marhaba 2021

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid maakt bekend dat er donderdag 376 nieuwe coronavirusbesmettingen zijn geconstateerd, waarmee er een totaal van 522.765 positieve gevallen is bereikt. Het aantal sterfgevallen is met twee toegenomen tot een aantal van 9192. Ook meldt het ministerie dat 9,3 miljoen Marokkanen hun eerste vaccinatie hebben gekregen.

Vanwege de verbeterde gezondheidssituatie in Marokko heeft de regering besloten om het luchtverkeer vanaf 15 juni geleidelijk aan te hervatten. Hierdoor zal het voor wereld-Marokkanen wel mogelijk zijn om vanuit Spanje naar Marokko te reizen per vliegtuig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team