Zoeken

Annulering Marhaba 2021 catastrofaal voor Algeciras

9 juni 2021 - 10:40 - Wereld

©

De afgelasting van de operatie Marhaba 2021 door Marokko, voor het tweede opeenvolgend jaar, is "een catastrofe" voor duizenden mensen, klaagde maandag José Ignacio Landaluce, de burgemeester van Algeciras.

"Dat er geen Opéracion Paso del Estrecho is (Operatie Marhaba in het Spaans), betekent een ramp voor duizenden mensen van Hendaye of La Junquera tot Algeciras", klaagde de burgemeester. Hij beweert dat dit besluit van Marokko, genomen te midden van een diplomatieke crisis met Spanje, de bedrijven en werknemers van de Spaanse havengebieden sterk zal treffen. "We hopen dat Marokko zijn besluit zal heroverwegen, want we hebben het over duizenden banen in structuren zoals rederijen, benzinestations, hotels, restaurants en reisbureaus, waar Marokkanen tijdens hun reis beroep op doen ...", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Marhaba 2021: Marokko sluit Spanje opnieuw uit

Landaluce is niet verbaasd over het Marokkaanse besluit, aangezien de voorbereidende vergaderingen van Marhaba 2021 niet binnen de gebruikelijke termijn hebben plaatsgevonden, ondanks een stabiele epidemiologische situatie in Spanje en Marokko. "Er is maar één vergadering geweest, maanden geleden. In de voorgaande jaren hadden wij in dit stadium reeds talrijke coördinatievergaderingen gehouden en waren de contracten van het, aan de operatie verbonden personeel, voorbereid", verklaart Landaluce. Hij brengt het Marokkaanse besluit in verband met de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, die ontstond nadat Spanje Brahim Ghali, de leider van de Polisario, om "humanitaire" redenen in een Spaans ziekenhuis had laten opnemen.

Het besluit van Marokko om Spaanse havens uit te sluiten van de Marhaba-operatie zal meer dan 3,3 miljoen Marokkanen die in het buitenland wonen dwingen om naar het koninkrijk te reizen via de havens van Sète en Marseille in Frankrijk of Genua in Italië. Een omweg die, volgens Landaluce, veel in Spanje wonende Marokkanen tijd en geld zal kosten. "De zeestraat oversteken via Algeciras, wat iets meer dan een uur duurt, is niet hetzelfde als de oversteek vanuit Frankrijk te doen", aldus de burgemeester van Algeciras, die hoopt dat Marokko en Spanje snel een uitweg uit de crisis zullen vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team