Zoeken

Spanje: kinderen vragen terugkeer ouders uit Marokko

9 april 2020 - 20:40 - Marokkanen in het buitenland

©

In een filmpje op sociale media hebben meerdere Spaans Marokkaanse kinderen een oproep gedaan voor de terugkeer van hun ouders die in Marokko vastzitten.

Adam (11) mist zijn moeder die al sinds 13 maart vastzit in Marokko. Het koninkrijk besloot die dag de grenzen te sluiten. Ondanks dat ze de Spaanse nationaliteit heeft, mocht ze het land niet verlaten. Marokko beschouwt haar als een Marokkaanse en niet als een Spaanse.

De vrouw vertelde dat ze had geprobeerd om via Sebta naar Spanje terug te keren maar de doorgang werd haar geweigerd terwijl andere Spanjaarden wel door mochten. Ze boekte ook een vlucht bij Iberia tussen Casablanca en Madrid maar mocht uiteindelijk niet instappen.

Nabila, een andere Spaanse Marokkaanse die als vrijwilligster voor de NGO Friends of the Moroccan People werkt, kwam op 11 maart in Marokko aan om een noodhulp aan mensen in de regio van Midelt te overhandigen. Ze zit nu vast in Marokko, waar ze voor 20 euro per dag een appartement in Asilah huurt. Haar kinderen zijn in Spanje gebleven.

Meerdere andere gestrande wereld-Marokkanen hebben in een brief aan het ministerie van Marokkanen in het buitenland hulp gevraagd. Ook aan Koning Felipe VI van Spanje werd gevraagd om in te grijpen voor Spaanse Marokkanen die in Marokko vastzitten. Ze vragen dat een veerboot wordt ingezet om hen naar Barcelona te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team