Zoeken

Gestrande Marokkanen doen oproep aan Koning Mohammed VI

10 april 2020 - 14:20 - Wereld

©

Honderden Marokkanen die sinds de sluiting van de grenzen in het buitenland vastzitten, hebben een oproep gedaan aan Koning Mohammed VI om naar Marokko te worden gerepatrieerd.

In een brief aan de monarch stellen de gestrande reizigers verrast te zijn geweest door de plotse sluiting van de grenzen op 13 maart dit jaar. Daardoor is het voor hen onmogelijk om naar huis terug te keren. "Onze middelen zijn in Marokko en we kunnen niet langer waardig blijven leven in een land dat niet het onze is. Daarbij komt dat we gescheiden zijn van onze vrouwen, mannen en jonge kinderen.", leest men in de brief waarvan TelQuel een kopie heeft.

Marokkanen die vastzitten in het buitenland blijven met elkaar in contact via groepen op Whatsapp of Facebook. Yassine is een marketingconsultant die vastzit in het Franse Béziers. Hij klopte bij iedereen aan, maar de hulp waarop hij hoopte vond hij niet. "Waarom helpt Marokko ons niet?", vraagt hij zich af.

"We zijn gestrand in Frankrijk, Spanje, Canada, België, Zwitserland, Thailand en andere landen", aldus de brief. Onder de ondertekenaars zijn er zelfs Marokkanen die in Sri Lanka en Senegal vastzitten. Allen zijn bereid om bij hun terugkeer in Marokko op het coronavirus te worden getest en zichzelf in quarantaine te plaatsen.

Velen begrijpen ook niet waarom Marokko de repatriëring verzorgt van buitenlanders die in het koninkrijk waren toen de sluiting van de grenzen werd besloten, maar zijn eigen onderdanen in het buitenland niet terughaalt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team