6 augustus 2021 - 10:00 - Wereld
Marokko zou een vijftiental Turkse gevechtsdrones van het type Bayraktar TB2 hebben aangekocht. Daarvan zouden er enkele kunnen worden ingezet op de militaire basis Al-Aroui bij Nador, op slechts 30 km van de grens met Melilla. Die nabijheid zou Spanje afschrikken.
De Turkse Bayraktar TB2 drone is een krachtig afschrikkings- en massavernietigingswapen. Het zou Turkije in staat hebben gesteld om honderden Koerdische strijders en burgers in Syrië uit te schakelen, de Russische luchtafweersystemen van de rebellen van maarschalk Haftar in Libië vernietigd hebben, of nog het Armeense leger ontwapend hebben tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach in 2020. "Terwijl Amerikaanse of Chinese drones grote bommen dragen, schiet de TB2 kleine geleide bommen af die 20 kg wegen," verklaart Jesús Manuel Pérez Triana, militair analist en auteur van de blog ’Postmodern Wars’, geciteerd door El Mundo.
Lees ook: Marokko onderhandelt aankoop Turkse aanvalshelikopters
Verschillende landen, waaronder Marokko, Oekraïne, Pakistan en Polen, hebben belangstelling getoond voor dit militaire toestel, dat een overtuigende prijs-kwaliteitverhouding heeft. De TB2 drone is 12 meter lang en in staat om een hele dag in de lucht te blijven. Volgens Pérez Triana is het "een goedkope oplossing" die kan worden ingezet tegen verspreide guerrillagroepen, maar niet tegen mensenmassa’s.
De vraag die terugkomt is of de aankoop van deze nieuwste generatie drones en hun stationering op een militaire basis in de buurt van Melilla bedreigend zijn voor Spanje. Volgens Pérez Triana "is het een delicate zaak", vooral omdat het algemeen commando van Sebta en Melilla enkel beschikt over een "elementair en beperkt" gemengd artillerieregiment, waaronder een luchtafweergroep met een Zwitserse 35mm-systeem en de Mistral. Dit is volgens de deskundige geen partij voor de TB2, die ook zeer moeilijk waar te nemen is op de radar.
Lees ook: Marokko koopt nieuwe drones voor grensbewaking
Het is helder dat Al-Aroui even dicht bij Melilla ligt als bij Algerije, aldus Rachid el Younoussi, directeur van de website Infotalqual. Hij zegt dat Marokko "Algerije voor wil blijven zijn in een financiële en militaire strijd om zich te positioneren als Afrikaanse leider". Andere analisten zijn van mening dat Marokko deze drones heeft aangeschaft om het Polisario Front beter te kunnen bestrijden. "We zullen ze waarschijnlijk ook vooral zien op het vliegveld van Laayoune. Ik denk niet dat ze in Melilla zullen circuleren," stelt Pérez Triana gerust.
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens