Zoeken

Merendeel Spanjaarden ziet Marokko als bedreiging voor Sebta en Melilla

11 augustus 2021 - 17:00 - Wereld

©

Volgens 74% van de Spanjaarden is Marokko een bedreiging voor Sebta en Melilla, terwijl slechts 18% van de Iberische bevolking de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara zou willen aanvaarden, zo blijkt uit een onderzoek van SocioMétrica.

Volgens het onderzoek, dat zondag door El Español werd gepubliceerd, beschouwt 74% van de Spanjaarden Marokko als een bedreiging voor Sebta en Melilla, waarvan het de soevereiniteit zou opeisen. Ook de onlangs verworven militaire drones voor de Al-Aroui basis in Nador, op slechts 30 kilometer van Melilla, worden als een gevaar beschouwd. In de peiling vinden enkel de Podemos-stemmers Marokko geen bedreiging. Wat de soevereiniteit van Marokko over de Sahara betreft, zou slechts 18% van de Spanjaarden bereid zijn om deze te erkennen.

Lees ook: Grensbeveiliging: Frontex klaar voor "onmiddellijke actie" in Sebta

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met die van de laatste opiniepeiling die in januari door SocioMétrica is uitgevoerd, waarin werd benadrukt dat 73% van de Spanjaarden voor een betere bescherming van Sebta en Melilla is, en dat 63%, met uitzondering van de kiezers van de PSOE, vreest dat de Spaanse soevereiniteit over de twee autonome steden in twijfel zal worden getrokken.

Lees ook: Marokko wil Sebta en Melilla co-beheren

De enquête van januari werd kort na de verklaringen van de leider van de Marokkaanse regering, Saadeddine El Othmani, gehouden. Hij zei toen dat Sebta en Melilla net zo "Marokkaans zijn als de Sahara". Het op zondag gepubliceerde onderzoek zou ook beïnvloed kunnen zijn door bepaalde gebeurtenissen, zoals de opvang van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño in april en de massale binnenkomst van migranten in Sebta in mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team