Zoeken

Spanje vraagt NAVO-hulp voor bescherming Sebta en Melilla

18 juni 2021 - 15:40 - Wereld

©

Tijdens de NAVO-top heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez afgelopen maandag gesproken met de Amerikaanse president Joe Biden. Ongetwijfeld is er door de regeringsleiders gesproken over de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Het is de eerste keer dat Sanchez en Biden elkaar ontmoeten. Omdat de ontmoeting plaats heeft gevonden in de marge van een NAVO-top heeft Pedro Sanchez om Amerikaanse steun binnen de NAVO gevraagd voor de militaire bescherming van de steden Sebta en Melilla. Volgens artikel 6 van het Noord-Atlantisch Verdrag kan er alleen militaire bescherming worden geboden als er sprake is van een gewapende aanval en als de aanval heeft plaatsgevonden op het grondgebied van een van de partijen in Europa of in Noord-Amerika, op het grondgebied van Turkije of op een van de eilanden die onder de jurisdictie vallen van een van de partijen in de Noord-Atlantische regio.

Volgens de regels van het Noord-Atlantisch Verdrag zou de NAVO geen bescherming bieden aan Sebta en Melilla omdat de enclaves niet op het Europese continent liggen. Het bondgenootschap mag alleen militaire middelen gebruiken bij de Spaanse steden in het kader van de Operatie Active Endeavour, die bedoeld is om toezicht te houden op het Middellandse Zeegebied om terroristische dreigingen te neutraliseren.

Er is nooit een formeel verzoek gedaan door Spanje om het Noord-Atlantisch Verdrag te wijzigen zodat Sebta en Melilla ook onder artikel 6 van het verdrag kunnen vallen. Wel heeft Spanje gebruik gemaakt van artikel 4 van het verdrag, die het leden van de NAVO toestaat om advies in te winnen bij andere bondgenoten als "de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van de een of de ander van de partijen worden bedreigd". Spanje beschouwt de massale overtocht van migranten naar Sebta van 17 en 18 mei als een bedreiging voor zijn territoriale integriteit.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft meerdere malen verklaard dat Marokko een bondgenoot is van de NAVO en de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team