Zoeken

Herbewapening Marokko baart zorgen in Spanje

29 augustus 2021 - 16:20 - Wereld

©

Marokko is al enkele jaren bezig met de herbewapening en modernisering van het leger. Dit vormt volgens meerdere Spaanse experts "een militaire dreiging" voor Spanje en de Straat van Gibraltar.

Guillem Colom, doctor in de internationale veiligheid, Guillermo Pulido, doctoraalstudent in strategische studies, en Mario Guillamó, afgestudeerd in politieke wetenschappen en administratie, waarschuwen in een onderzoek voor de "herbewapening en versterking van de militaire capaciteiten van Marokko". Het koninkrijk is in concurrentie met Algerije en eist Sebta en Melilla op sinds Donald Trump de soevereiniteit van Marokko op de Sahara heeft erkend. Deze twee elementen zouden een bedreiging kunnen zijn voor de vrede in het gebied rond de Straat van Gibraltar.

Lees ook: Spanje "herbewapent" zich tegen Marokko

"Marokko heeft een vijfjarig herbewapeningsplan aangekondigd waarin het van plan is om voor 22 miljard dirham aan militair materieel aan te schaffen", schrijven de experts in hun rapport. "De competitieve herbewapening van een land tegenover een ander land (waarmee het in conflict zou zijn) creëert wantrouwen en doet vrezen voor mogelijke offensieve bedoelingen, wat uiteindelijk kan leiden tot een crisissituatie", waarschuwen de experts.

Marokko heeft dankzij een financiële steun van Saoedi-Arabië al een twintigtal F16 Block 50/52 gevechtsvliegtuigen aangekocht. Ook heeft het koninkrijk onlangs een twintigtal F-16 Block 70/72, 200 Abrams M1-A1 tanks en 24 Apache AH-64E helikopters verworven. De wapenwedloop kan leiden tot "instabiliteit" in de regio en zal ook een impact hebben op Spanje vanwege Sebta en Melilla.

Lees ook: Spanje verkocht voor 12,5 miljoen euro wapens aan Marokko in 2020

In een interview met Europa Press bevestigde de Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles, eerder deze maand opnieuw de soevereiniteit van Spanje over Sebta en Melilla en verklaarde dat dit "Spaanse grondgebieden zijn net zoals elke andere stad in Spanje". Ze benadrukte ook dat "Marokko ons grootste respect verdient" en dat Spanje niet van plan was om zijn defensiestrategie in Sebta en Melilla te wijzigen vanwege de Marokkaanse herbewapening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team