Zoeken

Spaanse politie kan toevloed Marokkaanse diaspora niet meer aan

8 juli 2022 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De toevloed van wereld-Marokkanen in de haven van Algeciras is tijdens Operatie Marhaba 2022 met 50% toegenomen. De Guardia Civil, die belast is met de controle op de passagiers, is van mening dat de vijf extra agenten die gestuurd zijn om te helpen, niet voldoende zijn om het grote aantal reizigers op te vangen.

De haven van Algeciras wordt "overspoeld" door een toevloed van Marokkanen die in Europa wonen en de ingezette Guardia Civil is verre van toereikend. Volgens Miguel Ángel Moral, provinciaal secretaris van JUCIL, de vakbond van de Guardia Civil, zijn er momenteel ongeveer 130 agenten, verdeeld in teams, die dagelijks ongeveer 27.000 reizigers en 6350 voertuigen controleren.

Lees ook: Marhaba 2022: reuze opstoppingen aan grens Sebta

"Slechts vijf extra agenten" zijn maandag ingezet om het personeel in de haven van Algeciras te versterken, terwijl de toestroom met 50% is toegenomen ten opzichte van 2019, meldt Ok Diario. Aangezien de vakbond had gewaarschuwd dat deze Marhaba-operatie, die komt na twee jaar van afgelastingen, een grote verkeersdrukte met zich mee zou brengen, was er dringend behoefte aan meer personeel. Minstens 30 extra agenten moesten worden opgeroepen om de identiteits- en gezondheidsdocumenten en de bagage van de reizigers te controleren.

Lees ook: Voorrang voor voertuigen wereld-Marokkanen bij grens Melilla

"Veel van de agenten van de Guardia Civil die dezer dagen hun collega’s in de haven van Algeciras moeten helpen, komen uit andere departementen en gebieden. Zij moesten die verlaten om aan de veiligheidseisen van Operatie Marhaba te voldoen. Dit heeft ook gevolgen voor de veiligheid van deze departementen en gebieden," aldus Miguel Ángel Moral.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team