Zoeken

Algeciras en Tarifa klaar voor de terugreis Marokkaanse diaspora

29 juli 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Havenautoriteit van de Baai van Algeciras (APBA) meldt dat de havens van Algeciras en Tarifa (Cádiz) voorbereid zijn op de retourfase van Operatie Marhaba. Marokkanen uit Europa vertrekken namelijk vanaf vrijdag weer naar huis.

Sinds het begin van de transitoperatie op 15 juni, zijn er al meer dan 705.000 wereld-Marokkanen met 154.000 voertuigen naar Marokko gereisd, via de havens van Algeciras en Tarifa. Dat is respectievelijk 16% en 29% meer dan in dezelfde periode van 2019, aldus APBA in een nota. De grootste stroom werd geregistreerd op zondag 3 juli, met de doortocht van 39.941 Marokkanen uit Europa en 9345 voertuigen.

Lees ook: Marhaba 2022: 1,4 miljoen wereld-Marokkanen in Marokko aangekomen

Met de toename van de stroom reizigers die begin juli werd vastgesteld, vreest APBA een piek in de aankomst van wereld-Marokkanen aan het einde van de maand juli en het begin van augustus. Deze periode valt samen met het begin van de retourfase van Operatie Marhaba. De zeeverbindingen tussen Algeciras en Sebta, Algeciras en Tanger Med en Tarifa en Tanger City, absorberen 74% van de stroom voertuigen die de Spaanse havens passeert, aldus APBA. De Havenautoriteit wijst erop dat in het buitenland wonende Marokkanen dit jaar verplicht zijn hun tickets te betalen alvorens de havens binnen te varen, om de planning van de middelen, infrastructuur en voorzieningen te verbeteren.

Lees ook: Record toeloop Wereld-Marokkanen in Spaanse havens

Tijdens de transitoperatie zijn in beide havens meer dan 7000 wachtplaatsen, ongeveer 30 toiletgebouwen en 6000 vierkante meter schaduw geïnstalleerd. Het Havenbedrijf stelt 2 miljoen euro te hebben uitgegeven om zich voor te bereiden op Operatie Marhaba 2022. Er zijn ook voorzieningen getroffen om het personeel van de Civiele Bescherming, het Marokkaanse consulaat, de Mohammed V Stichting, het Rode Kruis en de Andalusische Gezondheidsdienst onderdak te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team