Zoeken

Terugkeer Marokkaanse diaspora: stilte voor de storm

20 juni 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Operatie Marhaba 2022 begon op 15 juni. In deze eerste post-Covid-editie worden reizigers verplicht hun tickets online te kopen voordat zij de havens van Algeciras en Tarifa bereiken. De twee havens zijn samen goed voor 70% van het jaarlijkse passagiersverkeer van de operatie. Tot nu toe is de stormloop echter beperkt gebleken.

Afgelopen donderdag, een dag na het begin van Operatie Transit, was de drukte gematigd, met slechts enkele tientallen voertuigen. "Het is de stilte voor de storm," verzekerde Esther Mendoza, verantwoordelijke in de haven van Algeciras, aan El Pais. "Als de kinderen in juli op vakantie gaan, zal de situatie heel anders zijn," bevestigt Francisco Orihuela, een agent die de voertuigen controleert.

Lees ook: Marhaba 2022: 11.096 reizigers en 3543 voertuigen in twee dagen

Mendoza voegde eraan toe dat een grote menigte wordt verwacht als op 9 juli Eid ul-Adha wordt gevierd. Josef Bentaouet, eigenaar van een cafetaria in de buurt van de haven, heeft "nog niet veel gemerkt". "Laten we wachten tot volgende week", zei hij, vrezend dat de stijgende prijzen van brandstof en veerboottickets de positieve verwachtingen voor de campagne in gevaar brengen.

"De tickets kostten ons 433 euro, bijna het dubbele in vergelijking met 2019, en ik denk dat we ongeveer 1000 euro zullen uitgeven voor de heen- en terugreis," zei Samal Lamaayzy uit Tanger. Hij en zijn vrouw Fátima Gámez vertrokken woensdag van Vitoria naar Algeciras, waar zij incheckten voor de reis naar Marokko. Het echtpaar kijkt ernaar uit hun familieleden in Rabat terug te zien na meer dan twee jaar van grenssluitingen als gevolg van de gezondheids- en diplomatieke crises tussen Spanje en Marokko.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: afschaffing tolheffing op wegen in Spanje

Naar verwachting zullen 3,6 miljoen wereld-Marokkanen en 800.000 voertuigen deelnemen aan Operatie Marhaba. Daarbij zijn zeven rederijen en 33 schepen betrokken. Op 15 juni passeerden 5549 wereld-Marokkanen en 1756 voertuigen de Andalusische havens. De havens van Algeciras en Tarifa waren goed voor 85,1 % van de verplaatsingen, volgens gegevens van de overheidsdelegatie in Andalusië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team