Zoeken

Pedro Sanchez roept vanuit VAE op tot verzoening met Marokko

4 februari 2022 - 17:00 - Wereld

©

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten verklaarde de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez dat Marokko een "strategische bondgenoot" is waarmee Spanje een "zeer positieve relatie" onderhoudt.

Pedro Sanchez, die woensdag vanuit de Verenigde Arabische Emiraten sprak, herhaalde de wens van Spanje om de "zeer positieve" betrekkingen met Marokko verder te ontwikkelen. "Wij hebben Marokko altijd beschouwd als een strategische bondgenoot op vele gebieden, zoals immigratie, economische ontwikkeling en veiligheid", zei hij.

Lees ook: Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

De Spaanse regeringsleider verzekerde ook dat zijn land werkt aan de "versterking van deze bilaterale samenwerking" met Marokko en herinnerde eraan dat "Spanje een belangrijke bondgenoot" is van Marokko in de Europese Unie. Deze opmerkingen van Sanchez lijken op een nieuwe aansporing om de spanningen met Marokko te verminderen nadat Koning Felipe VI op 17 januari zijn wens uitsprak voor hernieuwde onderlinge bilaterale betrekkingen met Marokko.

Lees ook: Marokko: grote kuis onder personeel ambassade in Spanje

Maar Rabat blijft bij zijn standpunt en eist "veel meer duidelijkheid" van Spanje over de kwestie van de Sahara. Spanje van zijn kant blijft aandringen op een voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing in het kader van de Verenigde Naties. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft de afgelopen weken benadrukt dat er "een oplossing moet worden gevonden voor dit conflict dat al tientallen jaren duurt", zonder Marokko te vermelden.

Bladna.nl