Zoeken

Algerije woedend om Spaans besluit om Marokko te helpen met gasinvoer

14 februari 2022 - 15:00 - Wereld

©

Algerije zou boos zijn over het besluit van Spanje om Marokko te helpen met de invoer van gas via de Maghreb-Europa pijpleiding.

Algerije, dat de Maghreb-Europa gaspijpleiding sinds eind november heeft afgesloten wegens spanningen met Marokko, stelt het besluit van Spanje om het koninkrijk toe te staan gas in te voeren via deze pijpleiding niet op prijs, vertellen bronnen die dicht bij de zaak staan aan Ok Diario. Het nieuws zou de de Algerijnse autoriteiten ergeren, hoewel Spanje hen heeft verzekerd dat het om een basale handelsovereenkomst gaat met een partner, "zoals met elke andere partner of buur".

Lees ook: Algerije wil concurreren met Nigeria-Marokko gaspijpleiding

Het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie wil niet reageren op het onderwerp. Maar officiële bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkennen de "vermeende woede van Algerije" categorisch. Ze verzekeren dat de betrekkingen tussen de twee landen "goed en gesmeerd" verlopen.

"Marokko heeft om steun gevraagd om zijn energievoorziening veilig te stellen, gebruikmakend van de handelsbetrekkingen met Spanje, dat positief heeft gereageerd op dit verzoek, zoals het met elke andere partner of buur zou doen. Marokko zal in een volledige transparant kader LNG op de internationale markten kunnen aankopen dat in een Spaanse hervergassingsinstallaties omgezet kan worden. Vervolgens zal het land gebruik kunnen maken van de Maghreb-Europa gaspijpleiding, om het gas naar zijn grondgebied te transporteren", kondigde minister Teresa Ribera van Ecologische Overgang aan op 2 februari.

Lees ook: Marokko zou Algerije als gasleverancier kunnen schrappen

Zowel Marokko als Spanje zochten na de sluiting van de Maghreb-Europa gaspijpleiding naar een oplossing om hun respectieve landen gas te kunnen blijven leveren. De twee landen hebben maandenlang onderhandeld over deze overeenkomst, die uiteindelijk op 2 februari tot stand is gekomen. Bovendien is Algerije niet in staat om aan de Spaanse gasbehoeften te voldoen. In januari is het tempo van de gasinvoer vanuit Algerije aanzienlijk gedaald, waardoor de Verenigde Staten de belangrijkste leverancier van gas aan Spanje zijn geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team