Zoeken

Marokko zou de zeeverbindingen met Spanje opnieuw kunnen opstarten

9 februari 2022 - 15:40 - Marokko

©

Marokko zal wellicht terugkomen op het besluit om de zeegrenzen met Spanje gesloten te houden. Het buurland reageerde namelijk positief op het verzoek van Rabat om gas te importeren via Spanje.

Marokko heeft op maandag 7 februari de luchtgrenzen heropend, nadat die enkele maanden gesloten waren wegens de gezondheidscrisis. Hoewel de internationale vluchten met alle landen kunnen worden hervat, blijven de zeeverbindingen daarentegen verboden. Dit leidt tot groot ongenoegen bij de Spaanse havens van Tarifa en Algeciras, die door de in Europa verblijvende Marokkanen worden gebruikt in het zomerseizoen om naar het koninkrijk te reizen (zomeroperatie Marhaba).

Lees ook: Marokko gaat gas importeren via Spanje

De situatie zou volgens El Pais kunnen veranderen, gezien de recente overeenkomst tussen Marokko en Spanje betreffende de levering van gas aan het koninkrijk. Spanje heeft ermee ingestemd vloeibaar aardgas (LNG) dat Marokko op de internationale markt koopt, in zijn hervergassingsinstallaties om te zetten en vervolgens naar het koninkrijk te transporteren via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding.

Maar Spanje wil hier ongetwijfeld een wederdienst voor. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, hoopt dan ook dat Rabat de hervatting van het bootverkeer naar de Spaanse havens zal toestaan. "Ik denk dat alles zal hervatten, waarschijnlijk niet in het tempo van Twitter, maar veel sneller dan we ons kunnen voorstellen," zei hij.

Lees ook: De "koele" boodschap van Mohammed VI aan Felipe VI

Volgens een verklaring van de Marokkaanse regering moeten alle reizigers naar Marokko voor het instappen een vaccinatiepas en een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud voorleggen. Bij aankomst in Marokko zouden reizigers ook onderworpen kunnen worden aan "facultatieve" PCR-testen. Toeristen kunnen 48 uur na binnenkomst in het land, een extra test krijgen in hun hotel, aldus de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team