Zoeken

Sahara: zette Washington Spanje onder druk?

23 maart 2022 - 17:40 - Wereld

©

Het recente bezoek van Wendy Sherman, Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, aan Spanje, zou een doorslaggevende invloed hebben gehad op de beslissing van Madrid om het door Marokko voorgestelde plan voor autonomie voor de Sahara te steunen.

In het kader van haar bezoek heeft Wendy Sherman ontmoetingen gehad met de minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Angeles Moreno. Zij verzekerde hen dat Algerije, gezien de risico’s, het niet zal wagen de gaslevering aan Spanje stop te zetten indien het Europees land zijn standpunt in de kwestie van de Sahara zou herzien, aldus Moncloa. Zij verklaarde dat deze bezorgdheid het enige was wat Spanje ervan weerhield de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen.

Lees ook: Reactie VS op nieuw standpunt Spanje over Sahara

Deze verzekering van een Amerikaanse politicus stelde Spanje in staat de beslissende stap te nemen en het plan van Marokko voor autonomie in de Sahara te steunen. In ruil daarvoor heeft Marokko toegezegd zijn pogingen tot annexatie van Sebta, Melilla en de Spaanse eilanden te staken en de strijd tegen illegale immigratie op te voeren.

Na Spanje bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marokko en Algerije, aldus dezelfde bron, waarbij op wordt gewezen dat deze landen niet willekeurig werden gekozen. Bronnen bij de PSOE en het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigden dat de wil van de Spaanse regering om de samenwerking tussen Spanje en de Verenigde Staten te versterken, het besluit steun te verlenen aan het plan van Marokko voor autonomie in de Sahara, heeft bevorderd.

Lees ook: Verenigde Staten nemen conflict Marokko-Algerije "zeer serieus"

Algerije heeft intussen zijn ambassadeur in Madrid voor overleg teruggeroepen en de verandering van standpunt van Spanje als een "tweede verraad" bestempeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team