Zoeken

Spanje bedreigt Marokkaans bedrijf

26 november 2021 - 20:50 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde vorige week een brief naar de Marokkaanse ambassade in Spanje om te protesteren tegen het opzetten van een viskwekerij in de buurt van Chafarinas-eilanden.

Minister José Manuel Albares heeft zijn ongenoegen geuit tegenover Marokko over de vestiging van deze viskwekerij in de Spaanse territoriale wateren, melden diplomatieke bronnen tegenover El Pais. Volgens hem vormt deze illegale bezetting een bedreiging voor de veiligheid van de scheepvaart en van het milieu.

Lees ook: Marokko: olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische Eilanden

Tegelijkertijd gaf het Spaanse ministerie van Transport aan het Spaanse bedrijf Moreno, dat de zeekooien zonder toestemming installeerde voor het Marokkaanse bedrijf Mediterranean Aquafarm SA - de concessiehouder voor viskwekerijen - de opdracht om deze installaties binnen 20 dagen te verwijderen. De Islas Chafarinas en aangrenzende wateren zijn uitgeroepen tot Special Bird Reserve (ZEPA) en een Community Importance Zone (CIS) van het Natura 2000-netwerk.

Voor Rabat behoren deze zeegebieden (Chafarinas eilanden, Badis rots en Al Huceima) tot haar grondgebied, maar Spanje gelooft het tegenovergestelde. Op 7 maart verleenden de Marokkaanse autoriteiten de concessiehouder een vergunning voor het opzetten van een viskwekerij. In deze wateren zijn eerder deze maand 16 kooien opgesteld, een soort fuiken.

Lees ook: Marokko beschuldigd van schending Spaanse maritieme ruimte

In oktober waarschuwde de extreemrechtse Vox-partij voor deze viskweek. In reactie daarop verklaarde de regering eenvoudig dat het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening geen verzoek of kennisgeving had ontvangen van een Marokkaans bedrijf of autoriteit om een ​​viskwekerij in de buurt van de betwiste eilanden op te zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team