Zoeken

Marokko beschuldigd van schending Spaanse maritieme ruimte

16 november 2021 - 11:40 - Wereld

©

De Spaanse marine waarschuwt "al maanden" voor maatregelen die Marokko heeft genomen om een viskwekerij te installeren in de buurt van de Chafarinas-eilanden.

Bronnen bij de marine zeggen dat ze al maanden kunnen aantonen dat Rabat toestemming heeft gegeven aan een bedrijf om een viskwekerij op te zetten in de buurt van de Islas Chafarinas, gelegen op 3 kilometer van Marokko. Zij beweren de bewijzen door te hebben gegeven aan het Commando Operaties, dat deze op zijn beurt heeft doorgegeven aan het Directoraat-generaal voor Defensiebeleid, zo meldt Europa Press.

Lees ook: Europese Hof verklaart visserijovereenkomst Marokko-EU nietig

De informatie dateert van de crisisperiode tussen Spanje en Marokko, die werd veroorzaakt door de weigering van de regering-Sanchez om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen, en verergerd werd door de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje. De betrekkingen tussen de twee landen zijn inmiddels verbeterd. In augustus uitte Koning Mohammed VI in zijn Troonrede de wens om aan een nieuwe etappe te beginnen in de betrekkingen tussen beide landen, die gebaseerd is op "vertrouwen, transparantie, wederzijds respect en het nakomen van verbintenissen".

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft onlangs de "positieve signalen" uit Rabat toegejuicht en erop aangedrongen dat de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, die op 18 mei naar Marokko werd teruggeroepen naar aanleiding van de migratiecrisis, weer in haar ambt wordt opgenomen. Hij wil ook dat de bijeenkomst op hoog niveau, die vanwege de pandemie voor onbepaalde tijd werd uitgesteld, wordt gehouden.

Lees ook: Spanje vreest opschorting visserijovereenkomst met Marokko

Afgelopen weekend heeft Koning Mohammed VI ter gelegenheid van de verjaardag van de Groene Mars, nogmaals herhaald dat de Sahara tot het Marokkaanse grondgebied behoort. Hij verwees daarbij naar de arresten van het Europese Hof van Justitie, die in september de visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko, met inbegrip van de Sahara, nietig verklaarden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team