Zoeken

Spaanse militairen vrezen overdracht eilandjes aan Marokko

5 april 2022 - 18:20 - Wereld

©

De in Ceuta en Melilla gestationeerde Spaanse militairen en de garnizoenen op de rots van Al Hoceïma en de Islas Chafarinas vrezen dat de regering van Pedro Sanchez de eilandjes aan Marokko afstaat. Ze zouden kunnen dienen als pasmunt in het streven om de spanningen met Marokko te verminderen.

Deze vrees lijkt gefundeerd, aldus een analyse van El Progreso, dat verwijst naar de overbrenging in juli van vorig jaar van de lichamen van Spaanse soldaten en burgers die op de rotsen van Velez de la Gomera en Al Hoceima begraven lagen, naar een begraafplaats in Melilla.

Lees ook: Marokko beschuldigd van "vakkundige annexatie" Sebta en Melilla

Volgens dezelfde bron had Marokko twee jaar geleden verklaard "soevereine en exclusieve rechten" te hebben over de natuurlijke hulpbronnen in de wateren rond de Canarische Eilanden. Marokko versterkt zijn rechten op deze enclaves en eilanden door het besluit van Pedro Sanchez om het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen.

Lees ook: Spaanse partij eist vertrek Marokkaanse viskwekerij bij Islas Chafarinas

Afgelopen november heeft Marokko ook een bedrijf toestemming gegeven om een viskwekerij op te zetten in de wateren van de Islas Chafarinas. Dit was een schending van de milieu- en maritieme veiligheidsvoorschriften, aangezien de Islas Chafarinas en de omringende wateren zijn uitgeroepen tot speciale beschermingszone voor vogels (ZEPA).

Bladna.nl