Zoeken

Spanje verhoogt gasleveringen aan Marokko ondanks dreigementen Algerije

19 oktober 2023 - 23:00 - Wereld

©

Ondanks de druk van Algerije heeft Spanje de gasleveringen aan Marokko via de Maghreb-Europa gaspijpleiding in omgekeerde richting voortgezet, waarbij het volume van deze zendingen in één jaar tijd met een factor zeven is toegenomen.

Spanje bevindt zich in een crisis met Algerije, één van zijn belangrijkste leveranciers van aardgas, sinds het zijn steun heeft uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Algerije had al eenzijdig de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME) gesloten die het met Spanje via Marokko verbindt.

Lees ook: Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut

Marokko, dat op zoek was naar alternatieven voor deze situatie, kwam overeen met Spanje om gas te transporteren via de GME in omgekeerde richting. Concreet koopt Marokko vloeibaar aardgas op de internationale markten, laat het omzetten in hervergassingsfabrieken in Spanje voordat het naar zijn grondgebied wordt verzonden, herinnert Libre Mercado.

Algerije had Spanje bedreigd met het verbreken van zijn gascontracten als het ook maar een molecuul van zijn gas naar Marokko zou sturen. Spanje had Algerije toen gegarandeerd dat zijn gas niet naar Marokko zou gaan. Meer dan een jaar na de start van deze zendingen heeft Spanje het volume aardgas dat naar Marokko wordt gestuurd verzevenvoudigd. Dit is gelijk aan 10% van het gas dat Spanje via Medgaz, de pijpleiding die het rechtstreeks met Algerije verbindt, uit Algerije importeert.

Lees ook: Marokkaanse gasinvoer via GME blijft stijgen, ondanks Algerijnse dreigementen

Volgens officiële gegevens bereikte het volume aardgas dat in september 2023 naar Marokko werd getransporteerd 880 GWh/maand, tegen 123 GWh/maand in september 2022. Ondertussen importeert Spanje 8009 GWh/maand uit Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team