Zoeken

Algerije kritisch over bezoek Pedro Sánchez aan Marokko

23 februari 2024 - 21:00 - Wereld

©

De Algerijnse media zijn kritisch over het recente bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Marokko. Ze vinden dat Sánchez te ver is gegaan in zijn steun voor de Marokkaanse positie in de Sahara.

Volgens het Algerijnse medium TSA is Pedro Sánchez "verder gegaan dan de verklaring van maart 2022", waarin de Spaanse regering het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara besloot te steunen. De media wijzen erop dat Sánchez ook zijn steun heeft uitgesproken voor de strategische initiatieven van Koning Mohammed VI, zoals het Atlantisch Intitiatief en de Nigeria-Marokko gaspijpleiding.

Lees ook: Spanje in de vuurlinie tussen Marokko en Algerije

Algerijnse media interpreteren dit als een verdere erkenning door Spanje van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Ze wijzen erop dat de genoemde projecten door de Sahara lopen.

TSA haalt ook de verklaringen van Pedro Sánchez aan tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2023. Hij pleitte toen voor een "politieke en wederzijds acceptabele" oplossing voor het conflict in de Sahara, "in het kader van het Handvest van de Verenigde Naties en de resoluties van de Veiligheidsraad".

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, beweerde in december 2023 op Al Jazeera dat de Spaanse regering een "180 graden draai" had gemaakt ten opzichte van zijn positie van maart 2022. "Maar gezien de uitspraken van Pedro Sánchez tijdens zijn reis naar Marokko, lijkt dat niet het geval te zijn", aldus TSA.

Lees ook: Mohammed VI en Pedro Sanchez: een ontmoeting om de samenwerking nieuw leven in te blazen?

De kritiek van de Algerijnse media komt na de annulering van de geplande reis van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, naar Algiers. De Algerijnse autoriteiten annuleerden het bezoek op het laatste moment vanwege "verschillen van mening over een aantal dossiers".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team