Zoeken

Abdelmadjid Tebboune nog steeds boos op Spanje vanwege Sahara

26 februari 2023 - 21:00 - Wereld

©

De president van Algerije, Abdelmadjid Tebboune, heeft verklaard dat de relatie tussen zijn land en Spanje nog steeds gespannen is. Hij beschuldigt premier Pedro Sanchez ervan de oorzaak te zijn van deze crisis, door het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen.

Volgens Tebboune is er "niets nieuws" in de Algerijns-Spaanse betrekkingen, die bijna een jaar geleden werden opgeschort. Hij houdt de Spaanse leiders verantwoordelijk voor deze situatie en beschuldigt hen ervan een "fout" te hebben gemaakt. Tebboune verwijst daarmee naar de verandering van positie over de Sahara. De relatie "ziet er niet goed uit" en Algerije is niet verantwoordelijk voor deze situatie, aldus de Algerijnse president.

Lees ook: Oostelijke Marokkaanse Sahara : Algerijnse media hekelt "provocatie"

Tebboune sprak ook positief over de versterking van de betrekkingen met Italië, met name op energiegebied. Hij benadrukte dat Algerije "vrij is in haar internationale en economische relaties en haar belangen verdedigt zonder schade toe te brengen aan de belangen van andere landen". Algerije is momenteel de belangrijkste gasleverancier van Italië, ten koste van Spanje, en de op twee na grootste leverancier van de Europese Unie, aldus Tebboune. Het land is bezig "haar diplomatieke uitstraling terug te vinden dankzij de stabiliteit en soliditeit van haar economie", benadrukt het staatshoofd.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

Spanje veranderde zijn positie over de Sahara bijna een jaar geleden. In een brief aan Koning Mohammed VI, die op 18 maart door Marokko openbaar werd gemaakt, gaf president Pedro Sanchez zijn steun aan het Marokkaanse plan voor autonomie, dat wordt beschouwd als "de meest geloofwaardige en realistische oplossing" voor dit conflict. Een dag later riep Algerije haar ambassadeur in Madrid terug voor overleg, waarna het in juni haar vriendschaps- en samenwerkingsverdrag met Spanje opschortte, met als gevolg dat de handel met Madrid werd stilgelegd, behalve op het gebied van gas.

Bladna.nl