Zoeken

Erkenning Sahara: daling Spaanse export naar Algerije

11 juni 2023 - 15:04 - Wereld

©

Een jaar nadat Algerije zijn vriendschapsverdrag met Spanje verbrak, is de Spaanse export naar Algerije drastisch gedaald, met een daling van 45,9% in 2022 naar 1,021 miljard euro ten opzichte van 1,888 miljard euro in 2021. Officiële gegevens wijzen ook op een aanzienlijke daling aan het begin van dit jaar. De Algerijnse gasleveringen aan Spanje blijven daarentegen wel stabiel.

De erkenning van het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara heeft de bilaterale betrekkingen van Marokko met Spanje bevorderd. Dat heeft geleid tot een aanhoudende toename van de handel. Uit gegevens van het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme blijkt dat de export naar Marokko in de eerste drie maanden van 2023 met 18,6% is gestegen.

Lees ook: Pedro Sanchez verdacht van geheime bezoeken aan Marokko

De Spaanse regering vroeg Brussel om hulp nadat Algerije het vriendschapsverdrag met Spanje had opgeschort, maar de Europese Unie heeft nog geen concrete actie ondernomen, ondanks de problemen die Spaanse ondernemers ondervinden in hun contacten met Algerije. De Europese Commissie blijft naar verluidt haar acties coördineren met Spanje en monitort de gevolgen van de Algerijnse beperkingen.

Op diplomatiek gebied wenst de Spaanse regering een open houding te bewaren ten opzichte van Algerije en goede betrekkingen te onderhouden met al zijn andere buurlanden, waaronder ook Marokko. Diplomatieke bronnen beweren dat Spanje de crisis niet heeft gezocht en dat een derde land zich niet moet bemoeien met zijn soevereine beslissingen.

Lees ook: Israël gaat Marokkaanse Sahara erkenen

Tot slot heeft Algerije een onverschillig standpunt ingenomen ten opzichte van Spanje. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft duidelijk gemaakt dat hij het niet eens is met de Spaanse regering. Algerije lijkt te wachten op de resultaten van de Spaanse verkiezingen, mogelijk hopend op een regeringswisseling die de situatie zou kunnen veranderen. Een verandering van standpunt die vandaag moeilijk voorstelbaar is, althans aan Marokkaanse kant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team