Zoeken

Spanje-Algerije: bezoek geannuleerd vanwege Sahara

29 februari 2024 - 15:00 - Wereld

©

De geplande reis van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, naar Algerije is op het laatste moment geannuleerd. De reden zou zijn dat Albares weigerde te praten over de kwestie van de Sahara.

Volgens officiële Spaanse bronnen was de reis uitgesteld vanwege agenda-problemen aan Algerijnse kant. Onofficieel sijpelde echter door dat president Abdelmadjid Tebboune van Algerije weigerde de Spaanse minister te ontvangen. Albares zou niet bereid zijn geweest om te discussiëren over regionale kwesties zoals de Sahara, de Sahel, Libië en de oorlog in Gaza.

Lees ook: Marokko "belangrijkste prioriteit in buitenlands beleid Spanje"

De Algerijnse regering zou Albares hebben willen laten instemmen met een gezamenlijk communiqué na zijn bezoek, waarin de uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez over de Sahara van 20 september 2023 zouden worden herhaald. Sánchez had toen in de Algemene Vergadering van de VN verklaard dat Spanje voorstander is van "een politieke oplossing die wederzijds aanvaardbaar is, in het kader van het Handvest van de Verenigde Naties en de resoluties van de Veiligheidsraad."

Albares weigerde echter in te gaan op deze eis. Tijdens een bezoek aan Rabat op 21 februari had Sánchez zijn steun uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Hij had Koning Mohammed VI ook geprezen voor zijn initiatief om de Sahel-landen toegang te geven tot de Atlantische Oceaan en voor zijn plan voor een gaspijpleiding met Nigeria.

De Algerijnse autoriteiten weigerden Albares ook te laten weten wat zijn Algerijnse ambtgenoot zou zeggen tijdens de gezamenlijke persconferentie aan het einde van zijn bezoek. Bovendien zou Tebboune Albares niet hebben willen ontvangen en in zijn plaats zijn premier Nadir Larbaoui hebben willen sturen. Dit voorstel was echter onaanvaardbaar voor de Spaanse minister. Als gevolg van deze meningsverschillen besloot de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken het bezoek van Albares uiteindelijk te annuleren.

Lees ook: Algerije kritisch over bezoek Pedro Sánchez aan Marokko

De annulering is een tegenslag voor de Spaanse zakenlieden die sinds juni 2022 lijden onder de opschorting van de handel met Spanje door Algerije. De opschorting was een reactie op de gewijzigde positie van Spanje over de Sahara. De afgelopen weken had Algerije de invoer van sommige Spaanse producten, zoals rood vlees, gevogelte en eieren, weer toegestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team