Zoeken

Abdelmadjid Tebboune: "Pedro Sanchez heeft alles gebroken"

26 april 2022 - 10:20 - Wereld

©

Algerije heeft het besluit van Spanje om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen, nog steeds niet verwerkt. Het land verzekert wel dat het voorlopig gas zal blijven leveren aan Spanje.

"We hebben hartelijke betrekkingen met Spanje en er was zelfs sprake van toenadering zoals met Italië. Maar de eerste minister heeft alles opnieuw ter discussie gesteld", zei de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zaterdag aan de Algerijnse pers. Hij preciseerde dat het wel noodzakelijk was "een onderscheid te maken tussen de Spaanse regering en de Spaanse staat, waarmee wij zeer sterke banden hebben".

Lees ook: Algerije gaat handelsovereenkomsten met Spanje herzien

De Algerijnse president riep Sanchez op zijn standpunt over de Sahara te herzien, zodat de betrekkingen tussen Algerije en Spanje kunnen worden hersteld, maar hij verzekerde ook dat Algerije zijn gas-overeenkomsten met Spanje zal blijven nakomen, "ongeacht de omstandigheden". Het land heeft wel reeds aangekondigd dat het de prijs van de gasleveringen zal herzien.

Lees ook: Na Marokko, Spanje in crisis met Algerije

"We zullen ons niet mengen in de interne aangelegenheden van Spanje, maar Algerije is, als waarnemend land in het conflict over de Westelijke Sahara, net als de Verenigde Naties, van mening dat Spanje de bestuurlijke macht is over het gebied, totdat er een oplossing is gevonden voor dit conflict", verklaarde Tebboune. "Algerije eist de eerbiediging van het internationaal recht om zijn betrekkingen met Spanje te normaliseren", aldus de Algerijnse president.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team