Zoeken

José Manuel Albares: "Spanje zal zich door niemand laten chanteren"

8 mei 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares zei vrijdag dat Spanje zich door niemand zou laten chanteren. Hij reageerde op de mogelijkheid dat Marokko Spanje zou gaan chanteren met de gegevens die uit de telefoon van Pedro Sanchez werden afgelezen.

José Manuel Albares verzekerde dat er "geen feiten zijn die bewijzen" dat Marokko achter het hacken van de telefoons van Pedro Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles zit, en benadrukte dat het om een "externe partij" gaat die misschien geen land vertegenwoordigt.

Lees ook: Grenzen Spanje-Marokko "deze zomer" weer open

Na een lange en ernstige crisis zijn de twee landen, volgens de Spaanse minister die Marokko verdedigde, zojuist een "nieuwe fase" in hun diplomatieke betrekkingen ingegaan, die gebaseerd is op vertrouwen, wederzijds respect en het opgeven van eenzijdige beslissingen. "Het was geen buitenland, maar een externe partij buiten de staatsinstellingen," betoogde hij. Tegelijk riep hij op tot het vermijden van speculaties over zo’n ernstige kwestie.

Lees ook: Pegasus: 15.000 documenten gestolen uit telefoon Pedro Sanchez

Albares noemde de voorbereidingen voor Operatie Marhaba, waaraan momenteel met Marokko de laatste hand wordt gelegd, en de op handen zijnde heropening van de grens tussen Ceuta en Melilla op een "ordelijke, geleidelijke en strategische" manier, als voordelen van de normalisering van de betrekkingen met Marokko.

Bladna.nl