Zoeken

Abdelmadjid Tebboune: valse hoop voor verzoening tussen Marokko en Algerije?

6 april 2024 - 14:00 - Wereld

©

De recente uitspraken van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune over de Sahara en de Maghreb-unie brengen een sprankje hoop bij Marokkanen en Algerijnen, met name degenen die aan de grenzen tussen de twee landen wonen. Maar die hoop kan snel vervliegen.

Tebboune wil "Maghreb-bijeenkomsten organiseren zonder uitsluiting" om de leegte in te vullen die er nu is. Hij hoopt dat dit "een initiatief zal zijn dat de landen in de regio ten goede komt" door hun stemmen te verenigen. "Dit blok is niet tegen een andere staat gericht en de deur staat open voor alle landen in de regio," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

Over de kwestie van de Sahara zei Tebboune dat het een "rechtvaardige zaak" is die op de agenda van de Verenigde Naties staat. Hij benadrukte echter dat de oplossing "niet gericht is tegen onze broeders in Marokko of wie dan ook, maar dat het gaat om een kwestie van dekolonisatie." "Als we de rede gebruiken in plaats van bedreigingen en geweld, zullen we tot een oplossing komen," zei hij. Tebboune wil de "Arabische verdeeldheid" niet vergroten.

Deze woorden van de Algerijnse president worden gezien als een boodschap van hoop door Marokkanen en Algerijnen die de crisis tussen de twee landen willen zien beëindigen en de grenzen van Zouj Bghal willen heropenen.

Lees ook: De valse handuitreiking van Abdelmadjid Tebboune aan Marokko

Analisten zijn echter sceptisch. Ze menen dat de uitspraken van Tebboune slechts valse hoop zijn. "Het is onwaarschijnlijk dat de twee staten hun diplomatieke strategieën de komende jaren zullen veranderen," aldus professor Said Saddiki. Volgens hem zijn Algerije en Marokko vandaag de dag in concurrentie om het regionale leiderschap. De enige manier om de crisis te beëindigen is "compatibele dialoogkanalen te vinden en de historisch beladen geschillen op een verstandige manier te beheren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team