Zoeken

Hoe Spanje een einde maakte aan de activiteiten van de Mocro Maffia aan de Costa del Sol

28 januari 2024 - 12:00 - Wereld

©

De Spaanse politie heeft op de Costa del Sol een belangrijke slag geslagen tegen de Mocro Maffia, een Marokkaanse maffiagroepering gespecialiseerd in drugshandel en georganiseerde misdaad in Nederland en België. In totaal werden 172 eigendommen met een waarde van meer dan 50 miljoen euro in beslag genomen, evenals 3 miljoen euro verspreid over meer dan 100 bankrekeningen.

De Spaanse politie onderzocht al zes jaar deze tak van de Nederlandse Mocro Maffia, die zich op de Costa del Sol had gevestigd. De inbeslagname van 172 eigendommen en 3 miljoen euro bevestigt de sterke aanwezigheid van de criminele organisatie aan de Spaanse kust, meldt El Espanol. Vorig jaar werd in Antwerpen, waar de Mocro Maffia ook actief is, 116 ton cocaïne in beslag genomen en bijna 60 ton in Nederland. Een deel van deze drugs zou toebehoren aan Karim Bouyakhrichan, een drugsbaron die begin deze maand in Marbella werd gearresteerd. Hij zou in hevige rivaliteit staan met Ridouan Taghi, de leider van de Nederlandse Mocro Maffia, die momenteel vastzit.

Lees ook: Marbella: politie maakt einde aan bewind Mocro Maffia-baas (video)

De criminele organisatie vestigde zich in 2014 op de Costa del Sol na de moord op de drugshandelaren Gwenette Martha en Samir Bouyakhrichan, de broer van Karim. De eerste werd doodgeschoten in Amsterdam in mei van dat jaar en de tweede werd in augustus geëxecuteerd terwijl hij op het terras van het All in 1 Café in het winkelcentrum Monte Halcones in Benahavís (Málaga) zat. Naoufal Fassih, een nauwe bondgenoot van Ridouan Taghi, en Najib “Ziggy” Himmich, een ander invloedrijk lid van de Nederlandse Mocro Maffia, waren in dezelfde bar aanwezig. Noffel werd in 2016 gearresteerd in Dublin in een appartement dat toebehoorde aan de Ierse Kinahan-clan. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland voor meerdere moorden.

Najib “Ziggy” Himmich wordt sinds november 2016 vermist in Madrid en zijn lichaam is nooit gevonden. Zijn vrouw werd enkele maanden later in Amsterdam vermoord voor de ogen van haar 9-jarige nichtje. Na de moord op zijn broer zette Kamir Bouyakhrichan een miljoen euro op de hoofden van Ridouan Taghi en zijn Chileense bondgenoot, Richard Eduardo Riquelme Vega, alias "Richard Rico". Taghi, Richard Rico en een andere drugsbaron, Raffaele Imperiale, probeerden Kamir te elimineren. Deze laatste probeerde op zijn beurt de drie gangsters in 2015 in Dubai te vermoorden met de hulp van Salim B., een drugssmokkelaar die vorige week in Marokko werd gearresteerd. Maar het plan mislukte. Taghi werd uiteindelijk in 2020 in Dubai gearresteerd en Kamir onlangs in Marbella.

Lees ook: Vertrouweling Ridouan Taghi opgepakt in Dominicaanse Republiek

De aanwezigheid van de Mocro Maffia werd pas echt voelbaar op de Costa del Sol in de zomer van 2018, toen in Puerto Banús een Audi Q-7 met Marokkaans kenteken explodeerde, waarin leden van de Mocro Maffia zaten die wisten te ontsnappen voordat de politie arriveerde. Taghi en zijn Chileense partner zouden in deze explosie 500 kilo cocaïne hebben verloren. Na dit incident werd de Utrechtse drugsdealer Hamza Ziani doodgeschoten door een huurmoordenaar terwijl hij in het restaurant Tiki in Torremolinos at. De clan van Ziani had zelfs een martelkamer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team