Zoeken

Ridouan Taghi opnieuw beschuldigd van moord op journalist

2 december 2023 - 11:00 - Wereld

©

In het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is opnieuw de naam van Ridouan Taghi naar voren gekomen. Een van de verdachten, Erickson O., die naar verluidt Peter R. de Vries na de schietpartij zou hebben gefilmd, beweerde in een afgeluisterd gesprek dat ‘die Taghi’ alles zou hebben georganiseerd.

Erickson O.’s advocaat, Vito Shukrula, bestempelt deze bewering als ’roddel en achterklap’. Volgens Shukrula wordt Taghi’s naam vaak in de media genoemd als opdrachtgever. "Cliënt heeft dat ook voorbij zien komen en daarom zegt hij dit over meneer Taghi. Als je de gemiddelde Nederlandse burger op straat aanspreekt en vraagt wie er achter de moord op Peter R. De Vries zit, zullen ze ook de naam van Taghi noemen. Maar dat betekent nog niet dat het ook echt zo is." Taghi is formeel ook geen verdachte in de zaak.

Lees ook: Advocaten Marengo-proces weigeren zaken met kroongetuigen

De Nederlandse politie luisterde de woning van Erickson O. af op een dag dat hij verhoord zou worden. Tijdens een gesprek met een huisgenoot zei hij dat hij zich niet kon herinneren met Taghi te hebben gepraat. "Die Taghi. Die klootzak die het hele (...) georganiseerd heeft," werd door het Openbaar Ministerie geciteerd tijdens de laatste voorbereidende zitting in de zaak.

Erickson O. wordt gezien als een van de twee mannen die Peter R. de Vries na de schietpartij filmden en de beelden via sociale media verspreidden. De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland voor begin 2024, verdeeld over twaalf zittingsdagen in januari en februari. De uitspraak wordt verwacht rond juni 2024. Naast de twee vermeende uitvoerders van de moord, Delano G. en Kamil E., worden nog zeven andere verdachten in de zaak berecht.

Lees ook: Mocro Maffia blijft terreur zaaien in Nederland

Michael Ruperti, de advocaat van Ridouan Taghi, bekritiseert het OM voor het betrekken van zijn cliënt in diverse zaken zonder concreet bewijs. Hij benadrukt dat Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting in Vucht geen contact kan hebben met niet-gescreende personen, waaronder Erickson O.

Bladna.nl