Zoeken

Mocro Maffia zaait terreur in Spanje, nieuwe afrekening

15 juni 2024 - 14:30 - Wereld

©

De Mocro Maffia zou achter de moord op een man in Galicië, in het noordwesten van Spanje, zitten. Het slachtoffer, dat in volle dag werd neergeschoten, zou zijn verward met zijn broer, die het eigenlijke doelwit van de Marokkaanse maffia was. De politie gaat uit van een afrekening in het drugsmilieu.

De Marokkaanse criminele organisatie zou de laatste jaren verantwoordelijk zijn voor meerdere schietpartijen en moorden in Spanje. De meest recente liquidatie vond deze week plaats in Galicië, meldt El Debate. In een onderzoek werden vier verdachten gelinkt aan de Mocro Maffia opgespoord en geïdentificeerd. Volgens de eerste onderzoeksresultaten waren de betrokkenen twee dagen voor de moord naar Galicië gekomen en reisden ze af naar Arteixo om hun misdaad uit te voeren.

Lees ook: Mocro Maffia, een bloedige pied-à-terre in Spanje

De Mocro Maffia, de Marokkaanse maffia die actief is in Nederland en België, probeert zich al enkele jaren in Spanje te vestigen. Ondanks de waakzaamheid van de Spaanse veiligheidstroepen is de criminele organisatie, gespecialiseerd in drugshandel en georganiseerde misdaad, erin geslaagd om zijn invloedssfeer uit te breiden in het Zuid-Europees land. In april werd Karim Bouyakhrichan, een van de baronnen van de Mocro Maffia, gearresteerd na zes jaar onderzoek. Hij wordt beschuldigd van verschillende moorden in Spanje en het bedreigen van de Nederlandse kroonprinses Amalia. Hij werd na zijn arrestatie voorwaardelijk vrijgelaten en vluchte vermoedelijk naar Marokko.

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou de Mocro Maffia actief zijn in Marokko, de Dominicaanse Republiek, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje. In juni 2022 ontmantelde de Guardia Civil, in samenwerking met Europol, een netwerk gelinkt aan de Mocro Maffia. Hierbij werd 3,5 ton cocaïne met een waarde van 150 miljoen euro in beslag genomen en werden 17 mensen gearresteerd, onder meer in Algeciras en Malaga.

Lees ook: Mocro Maffia-leider na vlucht uit Spanje in Nador ondergedoken?

Vorig jaar onderschepte de Spaanse nationale politie in de haven van Barcelona ook een lading van 2 ton cocaïne afkomstig uit Colombia van de Marokkaanse maffia. Tien leden van de organisatie werden daarbij aangehouden. De moord die deze week in Galicië plaatsvond en aan de Mocro Maffia wordt toegeschreven, toont aan dat het criminele netwerk zijn tentakels geleidelijk uitbreidt in Spanje. Galicië krijgt nu extra aandacht van de Spaanse veiligheidstroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team